Следвайте ни

Шаш в центъра на Пловдив! Никой не смее да изкачи 42-метрова стълба СНИМКИ

viber icon

Кой каза, че да професията „пожарникар“ вече не е детска мечта? Напротив. Десетки деца потвърдиха точно обратното и не искаха да отлепят очи от съвременните герои на Пловдив, които днес демонстрираха умения и техника на пл. „Стефан Стамболов“. 

Пожарникарите пазят домовете ни от огъня и спасяват хора, попаднали в огнен капан. Обикновено това е най-разпространеното възприемане на работата на екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“, но всъщност те са на място и когато има наводнение, свлачище, земетресение и в редица други ситуации. Най-често, когато хората са в беда. Именно те са и тези, които се отзовават на тежките пътнотранспортни произшествия и от чиято бързина и професионализъм често зависи човешки живот.  Част от техниката, с която се спасяват хора, пострадали при пътни произшествия, 42-метрова автомеханична стълба с която огнеборците могат да достигнат и най- високите етажи на сграда, бяха показани днес на площад „Стефан Стамболов“ в  Пловдив. Инициативата на пловдивските огнеборци  даде старт на „Седмицата за пожарна безопасност“, която ще продължи от днес до 19 септември. 

Най- силно бе привлечено детското любопитство-майки, които имат собствени блогове и ютуб канали, заснеха множество клипчета и снимки с участието на малчуганите. Интересът към професията на героите на днешното време предизвика усмивки и накара възрастните отново да погледнат на живота през погледа на децата. 

 Екипи на Първа служба по пожарна охрана на Регионалната дирекция  и хора с големи сърца, част от екипа на Доброволното формирование „Пловдив-112“, откликваха на интереса на минувачи и посетители, разяснявайки им правилата за пожарна безопасност, даваха ценни съвети и напътствия, които могат да спасят човешкия живот и показаха как с добра координация на действията по между си може да се помогне на изпаднали в тежка, а понякога и животозастрашаваща ситуация. Не бяха малко и посетителите, които се интересуваха от това, как могат да станат доброволци. От първо лице на техните въпроси отговаряха екипите на Доброволно формирование „Пловдив 112“. Дори кметът на Пловдив изпробва знанията си за боравене с пожарогасител. Той успя да пъти само с едно докосване да загаси пламъци, запалени в тенекиена тава с цел демонстрация. Осмелиха се и някои от родителите. Други пък отказаха. „Може да ви се наложи“, им каза огнеборец. „Тогава ще ви извикаме!“, отвърнаха те. 

Децата се забавляваха истински, като се въоръжиха с каски, „стреляха“ с вода от маркуча на пожарната кола, качиха се върху покрива на возилото, разгледаха вътрешността, а някои се осмелиха да пуснат сирената. Никой обаче не посмя да се изкачи на 42-метровата автомеханична стълба.

Така днес площадът пред Общината се превърна в най-желаното място на малчуганите, които истински се възхищават на безименните герои, които влизат в пламъците заради другите. А да станат пожарникари пожелаха мнозина. Пожеланието към тях бе да следват неотлъчно мечтите си и да запомнят колко е важно да се помага на хора в нужда. С дни на отворените врати и различни инициативи единайсетте служби, част от състава на пловдивската дирекция, също ще отбележат „Седмицата на пожарна безопасност“. Демонстративни обучения и занятия, проиграване на планове за евакуация, демонстрация на спасителни дейности с оказване на първа помощ на пострадали и как да трябва да се реагира при пожари, бедствия и извънредни ситуации, са планирани от екипите на отделните служби в периода до 19 септември.

Във връзка с отбелязване на професионалния празник на българските пожарникари - 14 септември, в двора на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението в Пловдив ще се проведе тържествена церемония по награждаване на служители на дирекцията и отдаване на почит към огнеборци, изпълнили достойно професионалния си дълг. На събитието, което ще започне в 11. 00 часа ще присъстват Ангел Стоев - областен управител на област Пловдив, Йордан Ставрев- заместник кмет по обществен ред и сигурност в община Пловдив, ст. комисар Димитър Балев- директор на ОД на МВР Пловдив, кметове на населени места от областта, служители на дирекцията и боен състав. По традиция ще бъдат положени венци и цветя пред мемориала на загиналите огнеборци. 


Снимки от Наташа Манева, Таня Костадинова и автора

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дългият маркуч!

Дългият маркуч!

13.09.2021 | 17:03

Ама и Зикито и деведте му заместника ли ги е срах да се качат! Ми имат основание ми ако паднат, кой ще им ги харчи откраднатите милиони! Бас давам, че ако беше Тотев щеше да се качи, той вече ги е прехвърлил откраднатите над 100мил.на брат му и не му пука ама не съм много сигурен, защото незнам дали майка му ще го прежали! И дали Боеко ше му даде че нали да ортаци и общия бизнес де води на него!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?