4020

Шардоне със злато и косачка робот са хит на Агра 2024

Старт на мегафорума дава днес министърът на земеделието и храните Кирил Вътев

Шардоне със златни частици и косачка робот с безкабелна инсталация са част от иновациите, които ще се борят за приз на Агра 2024. Международната селскостопанска изложба се открива днес в Панаира и ще продължи до 24 февруари. Паралелно с нея се провеждат и международните изложби за лозарство и винарство "Винария" и за храни и напитки "Фудтех". Старт на проявата ще даде министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. 

В деветото издание на мегафорума участват 580 изложители от 16 държави. Панаирното градче ще събере отново под един покрив науката, бизнеса и услугите в бранша на едно място, за да покаже последните постижения. Във фокуса на експозицията са новостите, които оформят прецизното земеделие чрез дигитализация и внедряване на изкуствен интелект с цел икономия на ресурси и минимизиране на разходи. 

Експонатите са разположени на 40 700 кв. м изложбена площ, от които 7 палати. 26 компании и 11 научни института от системата на Селскостопанска академия участват със свои разработки в осем категории на конкурса за иновации. 12-членно експертно жури ще определи най-авангардните от 47 заявени продукти и технологии. Част от тях са нови сортове домати, зимен сорт ечемик и пшеница, слънчоглед, памук, тютюн, люцерна и хибридна фуражна царевица.

Представени са няколко иновативни технологии за семепроизводство, производство и отглеждане на едногодишни и многогодишни култури. Най-сериозна е конкуренцията в раздела с торове и препарати за растителна защита. Български и чужди компании презентират органични продукти за борба с вредителите, за подсилване на почвата и увеличаване на добива. Застъпени са и технологии на база на определени ензими и микроелементи като мед, цинк и други.

В раздела с машини и инвентар се състезават интересни експонати, като междуредов раздробител, GPS и лазерен нивелиращ скрепер, самоходна пръскачка за растителна защита, подбиращ сеносъбирач, косачка робот с безкабелна инсталация, дигитален асистент в земеделието, наръчник от технологични инструкции и други.

В категориите за вино, спиртни напитки и храни има както продукти, така и производствени технологии. Впечатляващи са натурален ликьор от хинап, вино от редки български сортове, шардоне със златни частици, биодиабетични бисквити, шоколадова халва с ядки и сушени плодове без захар, няколко вида сирена, ензимни технологии за производство на храни, вино и плодови напитки.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
ryrty

ryrty

20.02.2024 | 10:42

Шокиран съм, наскоро научих, че 90 процента от хората са заразени с паразити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си==----- https://shout.to/testa

Отговори
0 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?