Следвайте ни

Покрай пандемията: Бъдещите младоженци спечелиха още ергенлък

viber icon

Млади хора спечелиха по още някой месец ергенлък покрай пандемията с COVID-19. Докато сватбените празненства бяха забранени в извънредното положение, двойките можеха още веднъж да премислят съдбоносното решение, преди да кажат заветното „да, докато смъртта ни раздели“. Това е шега, която се върти в редиците на сватбените агенти и бизнеса, зает с организацията на големи събития. Извън шегата обаче, положението не е никак розово. И за бъдещите младоженци, които нямат абсолютно никаква представа кога ще се оженят пред изтръпналата от притеснение рода, и за бизнеса -поради същата причина.

Май и юни е сватбеният сезон в България. И е почти изпуснат, коментира Ели Шопова, организатор и водещ сватби. Всички празненства са отложени за септември или чак за догодина. Двойка на два пъти отлага планирано от Нова година тържество. Те си бяха избрали дата през месец май, като пламна епидемията, я преместиха за юни, а третия път, когато ми се обадиха, уточниха, че ще се женят, но не знаят кога, тъй като бременната булка трябва да роди през лятото. Вероятно купонът ще бъде отложен за 2021 година, предполага сватбеният агент. И бройката на малките шафери ще бъде увеличена с един, смее се тя. В момента няма проблем да се сключи набързо граждански брак, но в много тесен кръг - кумове и най-много родители. Големият въпрос е за партита, където обикновено се събират по над 100 души, при това на закрито пространство в ресторант.

Нямаме никаква яснота как би могло да се случи това, коментира Ваня Гергова от сватбена агенция „Ваняя стил“. Не мога дори да си представя как биха се спазвали мерките за дистанция на дансинга, възкликва тя.  Основното, с което се занимаваме в момента, е отлагане на сватби. Забелязва се и друга тенденция - двойки, в които единият е чужденец, действат много решително и директно отменят сватбените тържества. Първо, не е ясно колко от гостите на едната страна биха могли да дойдат в България, и не на последно място - дали няма да бъдат карантинирани след това, описва трудната ситуация Ваня Гергова. Има и още едно неизвестно, като планираш в такъв дългосрочен период - непредвидимата икономическа ситуация. Представете си, че родителите на младоженеца са останали междувременно без работа, посочва сватбеният агент.

Не съм чула за бъдеща булка, която иска да върне булчинската си рокля в магазина, защото се е отказала от сватба, разказва Ели Шопова, която живее в меката на роклите в бяло - Асеновград. Моделиерките и шивачките обаче очакват вълна от молби за корекции на тоалетите, когато станат възможни големите празненства. За толкова дълго време никой не може да гарантира в каква форма ще са булките. Ако междувременно са забременели, което е естественият ход на любовта? Или пък се е родило бебчето и майката е поотслабнала? Факт е обаче, че магазин за сватбени артикули и тоалети в Русе пусна едномесечна промоция, според която булчинските рокли са на половин цена. Предвидливите да си купят, пък когато потрябва! 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?