Следвайте ни

Сервитьори и фризьори обсадиха Бюрото по труда в Пловдив СНИМКИ

viber icon

Опашките от безработни пред Бюрото по труда в Пловдив намаляха, след като вчера сградата буквално беше обсадена от пловдивчани. По ул. "Никола Чернишевски" 3 тогава се изви опашка от над 300 души. Днес броят им беше десеторно по-малък, а чакащите бяха предимно съкратени сервитьори и фризьори.

Обработката на един човек отнема близо 15 минути, като по-голямо затруднение за чакащите беше попълването на документите. Пейките във вътрешния двор на Бюрото по труда бяха пълни с безработни, които попълват декларациите. Препоръчителното разстояние от 2 метра се спазваше трудно с малки изключения. 

„Веднага ни обслужиха, почти нямаше опашка. Служителите са много организирани и ни съдействат, за да може по-бързо да се придвижат документите“, казва Ирина Койчева, която има 22 години стаж като фризьор. Очаква обезщетението, което ще получи да е около 200 лв., защото осигуровките й са били на 4-часов работен ден. По думите й едва ли ще успее да закърпи семейния бюджет със сумата. Разчита на спестявания. 

„След като се разрази тази пандемия не беше ясно какво се случва. Първоначално казаха, че не може да работят салоните и ние веднага реагирахме, така че на същия ден приключихме работа и на другия ден вече нямаше как да работим. Изчакваше се доста време докато се изяснят нещата – в последствие мисля, че разрешиха на колеги да работят, но нашият салон има и козметика, и маникюр и разбрахме, че тяхната дейност за момента е забранена. Собственичката, понеже е под наем реши да не продължи дейност, защото генерира едни разходи, които реално няма как да покрием, когато не работим на пълен капацитет“, казва Ирина Койчева. Надява се, че след като приключи извънредното положение салонът бързо да си стъпи на крака и ще започне отново работа. Притеснява се, обаче че цените на фризурите ще паднат, а от там и възнаграждението, което ще получава. 

Своя ред пред  Бюрото по труда чакаше и сервитьорът Ангел Нестеров, който вчера се е отказал да се регистрира, заради огромната опашка. „Затвориха ни заведението още на 13 март. Беше пълно с клиенти и в 20:30 дойде един полицай с представител на общината. Казаха ни, че трябва веднага да затворим ресторанта, при което аз и клиентите реагирахме бурно. Полицаят се оказа човечен и ги остави до 12, за да могат да консумират това, което вече за заплатили“, обясни Нестеров. 

Той е с 30 години стаж и няма нито един неработен ден. За първи път се записва на трудовата борса. Подобна ситуация е преживял и негов колега, само че в ресторант в Хисаря. „Постоянно ни звъняха и казваха. Затвориха това заведение, насочват се към друго. Знаехме кога ще дойдат горе-долу, но имахме блок маса с 300 души“, обясни сервитьорът. 

В ситуация на безизходица и безпаричие изпада и графичният дизайнер Маргарита Арабаджиева. „Предполагам ще взимам 350 лв., не са много, но са някаква помощ, имайки предвид, че сме 5-членно семейство, а в момента работи само съпругът ми“, каза Арабаджиева. 

Безработни могат да се регистрират и чрез сайта на Агенцията по заетостта – с електронен подпис и персонален пик код. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?