Следвайте ни

Семейство, певица и зам.-кмет протегнаха ръка на младежи с увреждания СНИМКИ и ВИДЕО

viber icon

Младо семейство, певицата Джени Джо и зам.-кметът Илия Кирчев се обединиха около една кауза и дариха парични средства на защитеното жилище за лица с умствена изостаналост в Пловдив, което е част от Комплекса за социални услуги „Св. Св. Константин и Елена“. Предоставените средства са на стойност 1460 лв., а с по-голямата част от тях е закупена люлка тип гнездо. Решението за какво да бъдат изхарчени парите взели обитателите на защитеното жилище. „Избрахме тази, защото имаме и човек с детска церебрална парализа, който не може да използва обикновени люлки“, каза Марина Ватева, директор на КСУ “Св.. Св. Константин и Елена“.

Най-големите дарители били семейство Йорданови, които имали сантиментален повод, за да се решат на тази крачка. Името на патрона на комплекса носи и името на тяхното бебе, което все още няма месец – Константин. Съдбата срещнала младото семейство с две от момичетата от защитеното жилище по време на коледен базар. Тогава Елена Йорданова била в осмия месец и си закупила ръчно изработена елхичка. „На елхичката беше закачен адресът и името на дома. Видях, че се казва „Св. Св. Константин и Елена“, а ние със съпруга ми бяхме решили да го кръстим Константин. От там нещо ме жегна и реших, че трябва да им дарим 700 лв.“, казва Елена Йорданова.

Певицата Джени Джо пък не се впуска в благотворителни каузи за първи път. Тя е родом от Габрово, но от скоро се е преместила в града под тепетата. Така тя провежда три благотворителни концерта, един от които в родния си град, а събраните 410 лв. без капка съмнение дарява на защитеното жилище. Заместник-кметът Илия Кирчев, макар и да не е със социален ресор, решава да прояви отговорност към обществото и допълва остатъка от сумата. Жиевещите в сградата на ул. Лазар Маринчешки 18 в знак на благодарност подариха на дарителите ръчно изработени икони от рециклирани материали.

Макар новата придобивка да е монтирана съвсем скоро, то желаещи да се полюлеят не липсват. Докато Георги се възползва от възможността да се позабавлява, Елена и Ива, които са неразделни приятелки още от дома в Луковит, се любуват на хубавото време на беседката. Елена Вълканова е на 27 години, но от бебе родителите й са я изоставили. Първите години от живота си прекарва в дома за деца с умствена изостаналост в с. Петрово, след което я местят в Луковит. Приключването на процеса на деинституционализация пък отвежда нея и приятелката й Ива Великова в Пловдив през 2014.

Младите дами са неразделни дори и в университета – учат руска филология, но смятат да запишат магистратура по социални дейности. Причината е, че целият им живот е минал в различни институции и искат да помагат на младежи с подобна съдба. Елена Вълканова има и още една страст- спортната стрелба. А инвалидната количка, в която е не й пречи да я практикува. „Първият златен медал, който спечелих беше през 2018г. на държавно състезание по стрелба за хора с увреждания, а последният сребърен през 2019г. Не можех да повярвам. Най- трудно ми беше да свикна, че по време на стрелянето с пушката трябва да си задържа дишането“, казва Вълканова.

Според нея процесът на деинституционализация е бил успешен, защото докато е била в домовете не е имала социален живот и е била свита в себе си. От скоро тя започва да рисува и планира да направи собствена изложба. 

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?