1939

Семейства с деца и инвалиди с предимство за паркинг пред блока

Пловдивчани искат промени в наредбата

Промени в общинската наредба за платен престой на паркингите пред жилищни блокове предлагат пловдивчани, които живеят на ул. „Кап. Райчо” от № 63 до 77. 

Местата не се разпределят справедливо и е необходимо към въведената система на точкуване да се добавят и други критерии. Това твърдят в подписка до кмета на район „Централен” Георги Стаменов, зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов и до Общинския съвет семействата Камбурови, Дянкови, Ламбреви, Милеви, Копаранови, Карагьозови, Печилкови, Бакалови, Суванджиеви, Радеви, Лазарови, Димитрови. Те предлагат предимство при подбора да имат инвалиди с решение на ТЕЛК, семейства с деца, а също така и фамилии с повече членове - баба, дядо и пр.

По схемата, разработена и съвместно обсъдена с ръководството на район „Централен”, между блоковете са предвидени 62 места и още 7 за инвалиди.

Вярно е, че има места за инвалиди, но ​​на тях хора от нашите блокове трудно паркират, защото там спират случайни граждани и често са заети. Затова инвалидите с решения на ТЕЛК имат желание да участват в разпределение на другите места от паркинга (от 1 до 62), но за тях няма критерий, който би им донесъл някакви точки. Забелязали сме, че коли с инвалиден стикер за паркиране заемат предвидените за целта места. А от колите слизат млади хора, явно не са трудноподвижни, слагат стикера и изчезват за дълго време. Някои от тях работят в района. На общи събрания на входовете хората питат защо няма критерии като посочените, но никой не можа да им отговори, споделят живеещите на № 63-77.

Според гражданите, ако не се предвидят подобни на предложените от ​тях критерии, няма да се осъществят целите и задачите на въпросния паркинг от гледна точка подобряване организацията на движение и паркиране, както и социалната му значимост.

„Наредбата е приета от Общинския съвет и правилно хората са насочили предложението си към съветниците, за да се обсъди и да се реши дали да се въведат допълнителни критерии. Ние определяме паркоместата според утвърдените правила - ако за едно място има един кандидат, той го получава. Ако кандидатите са повече от един и са с равни точки, насрочва се търг”, обясни за „Марица” Георги Стаменов. 

Според наредбата собственик на жилище в блока има по-голямо предимство за паркиране, отколкото наемател, а местата, които се отреждат за инвалиди (в случая с паркинга на ул. „Кап. Райчо” те са 7), се предоставят безплатно.  

„Истината е, че проблемът с паркирането в Пловдив е много голям. Наредбата предвижда само едно паркомясто на жилище, а животът показва, че много семейства имат по две и три коли”, коментира кметът на район „Централен”.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Николай Суванджиев

Николай Суванджиев

06.02.2023 | 19:49

В тази новина се говори за подписка и се цитира моето име. Аз никога не съм подписвал такава подписка, така че съм възмутен, че името ми е включено в новината, без мое знание. (Иначе дали съм съгласен с идеята или не е отделен въпрос, но никога не съм се подписвал за такова нещо). Ще търся кой е входирал подписката и защо има писани хора, които не са чували за нея. А от вестник Марица ще помоля да премахнат името ми от новината.

Отговори
3 0
Арх

Арх

31.01.2023 | 10:21

Като не достигат паркоместата и започват караниците. На един апартамент се пада едно паркоместо, скромна по днешните мерки норма, която никога не се спазва. Какво прави Общината напоследък, отчита нови паркинги, а всъщност слага ключалки и ги прави платени. Става още по-зле. През деня такъв паркинг е полупразен, но е неизползваем. Липсват паркоместа за гости, за посетителите на магазини, офиси и учреждения. И ще става все по-зле, защото и улиците се препълниха.

Отговори
4 0
Нямам думи!

Нямам думи!

31.01.2023 | 10:07

Поредното безумие! Нагли, крадливи, корумпирани, мошеници, да ви питам, като раздавате разрешителни за строеж, съблюдавате ли кой къде ще паркира, как ще поемат този трафик тесните разбити улици и т.н. Комшията и жена му имат 2 коли, които са закотвени во веки пред блока. Отделно вечер се прибират със служебни коли, които също стоят пред блока. Комшията, който цял ден обикаля като недобито куче се писа инвалид и си има място пред блока, нищо, че ходи повече от кон. Е, питам аз, тези, които живеем в блока с предимство ли сме, по колко коли на семейство имаме право да паркираме и ако нямаме малки деца, ще паркираме къде????

Отговори
3 0
Драган

Драган

31.01.2023 | 09:40

Какво значи инвалиди с решение наТЕЛК!?Още една корупционна мярка ще създаде нов вид инвалиди паркингинвалид.

Отговори
4 2
Щито

Щито

31.01.2023 | 09:30

баба , внуче , сестра , дете всичкоте с коли затова няма места а сега и с пррдимство ....

Отговори
4 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?