Следвайте ни

Сексът в зряла възраст удължава живота с десетилетие

viber icon

Доц. д-р Румен Бостанджиев е завършил медицина в София и работи като сексолог в Медицинска академия. Създава свой кабинет и към Катедрата по психиатрия на МУ. Към Фондация "Сексуалност и здраве" основава "Институт Интеракт", където работи и сега.

Специализирал в Холандия и Белгия. Притежава психотерапевтична квалификация, придобита в Прага и Братислава. Член е на Европейската асоциация по сексуална медицина. Автор е на книгите "Сексуалност и здраве", "Сексология и семейно планиране", "Практическа сексология", "Свободни в леглото" и на над 100 самостоятелни студии, статии, публикации в чужди и наши научни и научно-популярни издания.

-  Доц. Бостанджиев, как влияе активният сексуален живот на хората от третата възраст?

-  Ако хората в зряла възраст водят активен сексуален живот, това може да удължи живота им с 5-10 години. Установено е, че хората, които запазват по-дълго пълноценни интимни отношения и живеят в благоприятна емоционална среда, могат да разчитат в по-голяма степен на разбиране и подкрепа от страна на партньора си. Това естествено намалява нивото на стрес и създава оптимистична нагласа. Активният полов живот стимулира партньорите да се грижат повече за себе си, за собственото си здраве и за добрия си външен вид, което допълнително съдейства за по-здравословен и пълноценен живот. Много от възрастните хора мислят, че е отминало времето им за секс и се срамуват да говорят за това.

В нашите уж просветени времена са останали някои погрешни представи за човешката природа. Много от възрастните хора мислят, че сексът е привилегия само на младите, че в зряла възраст страстта се изпарява. Те възприемат сексуалното си поведение като неуместно и дори срамно. Така се лишават от възможността да поддържат добро самочувствие и тонус, сами се ограбват от едно от най-значимите, обогатяващи и здравословни удоволствия, които животът им предоставя.

-  Как сексът влияе върху здравето на възрастните хора?

-  Възрастта е натрупване на житейски опит. Следователно и в сексуалната сфера има много неща, които се подобряват с годините, а не само се губят. Сексуалният живот поддържа в изправност всички органи и системи. Еротичните преживявания са начин за разтоварване от ежедневния стрес и едновременно с това зареждат с позитивна енергия. В мозъка се отделят хормоните на щастието - ендорфини, които рязко се увеличават по време на секс. Ако интимните отношения са пълноценни, това сваля нивото на стрес и намалява съдовия риск. Опасността от хипертония намалява, понижава се рискът от инфаркт и инсулт. Сексът е причина имуноглобулинът да се увеличи три пъти и рискът от инфекциозни и злокачествени заболявания да намалее.

-  Какво е значението на полово общуване за всяка една възраст?

-  Безспорно това е възможността за изживяване на чувствено удоволствие. Като чуем секс, обикновено си представяме екзалтирани физиономии, които преживяват върховна наслада. Сексът като чувствено удоволствие е присъщ преди всичко на младата възраст. В средната си възраст човек има твърде много ангажименти, отдаден е на професионалното си израстване, на грижите за семейството и дома. Хората от зряла възраст вече са изпълнили своя дълг към семейството и обществото и имат правото да се отдадат на взаимната близост. Затова зрялата възраст е възрастта на любовта! Постигането на интимна и духовна близост между партньорите е изключително важно през целия съвместен живот, но придобива особено значение в късната възраст. Според най-нови проучвания дълбока интимност е възможна след дълго съжителство. В двойка, в която има хармонични отношения, с напредване на възрастта нараства духовната и емоционална свързаност. Това е съвършено различно от масово съществуващия бит, че сексуалната активност е въпрос на месеци, а ако хората живеят една година, те неизбежно си омръзват и връзката им се изчерпва.

-  Кои неща правят връзката между партньорите силна и дълбока? И кои са причините, които изстудяват отношенията в двойката?

-  Това, което пречи на хората да се чувстват пълноценно, е неумението да се справят с предизвикателствата на ежедневието. Връзката е по-силна и по-дълбока, когато се осъществява пълноценна комуникация. Качеството на междуличностните отношения са изключително важни, защото сексът е единствената физиологична дейност, която става в условия на партниране. Това означава изграждане на отношения, които съчетават възможността човек да е свързан и да остане автономен, да зачита независимостта на другия - един много труден баланс. Много са важни и уменията за справяне с конфликтните ситуации. За съжаление хората не винаги търсят взаимно приемливи решения, които гарантират дълготрайното запазване на добрите взаимоотношения и възможност за истинска интимност. Можете ли хората да изживяват пълно удоволствие и без физически контакт? Много разпространена е погрешната представа, че сексът се изчерпва само с физическия контакт, който е само една от възможностите за постигане на чувствени преживявания. Безспорно е обаче, че пълноценно, интимно общуване е възможно и без полов акт. Това е така, защото еротичните преживявания са феномен на съзнанието, а не на половите органи.

-  Кой е решаващият фактор за дълъг сексуален живот?

-  Наличието на по-активна жизнена позиция е ключов момент за сексуално дълголетие, а тя се изгражда и възпитава. Активна позиция означава, че моят живот е в моите ръце и аз съм в състояние да направя така, че да си осигуря най-добрия живот, който заслужавам, независимо в каква социална среда живея. Голяма част от възрастните хора у нас страдат от заучена безпомощност. Дълги години те са свикнали някой друг да носи отговорност за живота им и това ги е поставило в позиция постоянно да обвиняват странични фактори за собствените си неудачи. Ако човек избере активната жизнена позиция, той търси възможности за подобряване на собствения си живот. Тази позиция осигурява по-пълноценно и смислено съществуване, а това е определящо за качеството на интимните отношения.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?