Следвайте ни

Сексът не е олимпийска дисциплина

Българинът е по-пестелив на ласки, но по-витален;Дебелият портфейл не прави от мъжа надежден интимен партньор, нужна е емоционална интелигентност

viber icon

Доц. д-р Румен Бостанджиев е завършил медицина в София. Работи в кабинета по сексология към Медицинска академия. Създава свой кабинет и към Катедрата по психиатрия на Медицинския университет в София, а по-късно фондация  „Сексуалност и здраве", към която основава Институт Интеракт. Специализирал в Холандия и Белгия. Притежава психотерапевтична квалификация, придобита в Прага и Братислава и по програма на института Морено в Юберлинген, Германия. Член е на Европейската асоциация по сексуална медицина. От 1992 г. е преподавател в Бургаския свободен университет. Автор на книгите „Сексуалност и здраве", „Сексология и семейно планиране", „Практическа сексология", „Свободни в леглото" и на многобройни студии, статии в чужди и наши научни и научнопопулярни издания.

- Срази ли кризата половата мощ на българина? Вярна ли е констатацията, че всеки втори нашенец има проблеми в леглото?

- Безработицата и финансовите затруднения не са нещо ново за голяма част от българите, така че нямаме основания да правим подобни сензационни констатации. Колкото до това, колко са мъжете със сексуални проблеми, въпросните данни са от най-мащабното проучване върху разпространението на еректилните нарушения в САЩ, проведено през 1994 г. Според него 52% от анкетираните мъже на възраст между 40 и 70 години са заявили, че поне веднъж годишно са имали затруднения, свързани с получаването или задържането на ерекцията. Най-вероятно същият процент биха отговорили, че поне веднъж годишно са се спъвали, но от това в никакъв случай не се налага изводът, че половината от мъжете са сакати.

- Мит ли е това, че българинът е лъв в леглото? Къде сме ние в класацията на нациите по потентност? Къде са ласките и сексът сред приоритетите ни?

- Този въпрос издава импотентността на българската журналистика, която в невъзможността да предложи други интересни теми на аудиторията се опитва да превърне интимната близост в олимпийска дисциплина. Какъв е българинът в леглото, всеки би могъл да си отговори сам, а на кого е необходимо да се поддържа представата, че именно лъвът е най-подходящото създание, което е добре да срещнеш под завивката, не знам.

Ако съпоставим стила на сексуално общуване, който е най-популярен по нашите земи, то следва да се обърнем към народопсихолозите от началото на XX век, които категорично говорят за „сексуалната свитост" на българина. Става дума за отсъствието на еротичен аристократизъм, присъщ на нациите, живели по-дълго в условия на свобода и благоденствие. Българският мъж сякаш е по-пестелив на ласки нежности, независимо че за разлика от мъжете от други националности може да е по-спонтанен и витален. Все пак ситуацията за един век доста се е променила и най-вероятно, ако някой днес се опита да прави подобни съпоставки, би констатирал, че между различните мъже в България съществуват същите различия, каквито ги има и сред мъжете навсякъде по света. Време е да престанем най-после с тези класации, които не издават нищо друго освен националните ни комплекси или опита ни да ги прикрием.

- Българските мъже изпивали 500 000 секстаблетки годишно. 60 процента посягали към синьото хапче по два пъти седмично, според изданието Doctor Online. Не е ли твърде опасна подобна консумация?

- Не съм ги броил и не мога да твърдя дали това е вярно, или не. Освен това не е ясно какъв е средният брой таблетки, изпити на глава от мъжкото население в сексуално активна възраст, и каква е ситуацията в други страни. Приемът на стимулиращи хапчета сам по себе си не говори за нищо конкретно. Хората приемат такива средства не само когато имат проблеми, но и когато искат да се представят по най-добрия начин.

Според законите в нашата страна на медицинско лице като мен е забранено да прави реклама на препарат, който се изписва по рецепта. В случая ме карате да правя неплатена реклама, което не съм съгласен да сторя.

Кой стои зад това издание и на базата на какви аргументи твърди това? Секс стимулиращите хапчета, както всички останали медикаменти, имат ясни показания и противопоказания. Те се отпускат по лекарска рецепта и лекарят, който ги отпуска, поема отговорността за всички възможни лекарствени ефекти. Опасно е предоверяването на неясни източници на информация, пускащи мъглява и тенденциозна информация.

-  Докога продължава хубавият секс при една двойка? Има ли възрастов таван? Гарантира ли той дълга връзка?

- Хубавият секс продължава, докато и двамата партньори го желаят и са готови да дадат своя принос за създаването на спонтанна еротична атмосфера и настроение. Възрастов таван за взаимното удоволствие и близост очевидно няма. Колко ще продължи връзката, зависи от много други неща, но пълноценните интимни отношения са едно от главните условия.

- Любовта все повече се чалгализира. Цинизми, медицински изрази са масово използвани за изразяване на интимни преживявания. Временно явление ли е това?

- Всеки се изразява според манталитети и културата си. Не съм съгласен да се приравняват цинизмите с медицинските изрази, тъй като това е съвсем различна лексика, използвана от съвършено различни хора в различен контекст. Това, че публичното ни пространство е по-отворено към по-широк спектър на изразяване, едва ли е чак такава беда. Жалко е, че е рядкост в интернет пространството или в предаванията по електронните медии да се чуе един по-културен, образован и достоверен език, на който да се говори за сексуалността и еротичните преживявания. Все някой трябва да дава добър тон в тази област.

Чалгизацията е видимият превес на агресивния снобизъм, който като пяна изплува на повърхността през последните десетилетия. Убеден съм, че в обществото ни има и други културни слоеве и течения, които след време ще напомнят за себе си.

-   Временно явление или трайна тенденция е изместването на духовното от материалното? Анахронизъм ли е романтиката, историите в стил „Ромео и Жулиета"?

- Всяко време си има свои ценности и очевидно времето на т. н. Преход не е сред периодите на духовен подем у нас. Естествено е когато повече хора постигнат сравнително добър материален стандарт, те да се обърнат и към духовните си потребности, защото качеството на живота не се изчерпва единствено с притежанието. Много важно е как се чувстваш, какво цениш и обичаш, с кого се чувстваш свързан и в какво вярваш. Без тези неща животът много лесно губи смисъл, дори и да си се бронирал зад най-лъскавата недвижима или движима собственост.

-  Продължител ли е портфейлът на члена в днешно време? Парите в повечето случаи действат като афродизиак на жените. Способни ли са обаче да компенсират липсата на други качества на партньора?

- Разни хора - разни идеали. Като цяло в днешно време материалният статус на мъжа, разбиран като професионална идентичност и възможност за осигуряване на стабилни доходи, си остава една от опорните точки на представата за мъжественост. Това обаче категорично не е единственото важно нещо. За да бъде надежден интимен партньор, един мъж е необходимо да притежава и т. нар. емоционална интелигентност. Това означава да е чувствителен, да е способен за разбиране и подкрепа, да може да се справя конструктивно с възникналите конфликтни ситуации, да бъде нежен и открит. Развитието на тези качества изисква личностна зрелост и няма как да бъде компенсирано само с финансова мощ.

- Богатите, известните или редовите българи имат ли повече проблеми в секса?

- Предизвикателства в сексуалните отношения има всеки човек. По-интелигентните и заможни хора имат възможност да посрещат тези моменти по конструктивен начин, превръщайки ги във възможности за развитие. Това става, като търсят своевременна сексологична и психотерапевтична помощ. Хората, които имат предубеждения да се обърнат за помощ, допускат баналните проблеми да съсипят живота им. Същото се случва и с тези, които решават, че са твърде бедни за да си позволят подобен лукс. В интерес на истината инвестирането в добрите интимни отношения винаги се възвръща и като увеличаване на възможностите за професионален и финансов просперитет.

-  Спънка или двигател в кариерата е изявената сексуалност?

- Сексуалността ни е естествена част от нашата природа. Умението да се изграждат пълноценни интимни отношения е една от ключовите възможности да се чувстваме в хармония със себе си и със значимите за нас близки хора. В този смисъл няма противоречие между щастливия интимен живот и успешната професионална кариера. Естествено понякога има моменти, в които човек отдава приоритетно значение на професионалните си ангажименти, но това, което най-силно мотивира кариерното развитие, са предимствата, които то дава за членовете на семейството. Важно е човек да се стреми към динамичен баланс между тези две важни страни на живота - професионалния и личния.

-  Идеалният партньор/партньорка за българката/ българина?

- Всеки човек сам избира партньора, който приема за най-подходящ в дадения момент от живота си. Абсурдно е да се говори за идеален партньор по принцип, тъй като хората са различни и съответно очакванията и изискванията им са различни.

-  Отживелица ли са моногамията и семейството?

- Не. Никой не е открил разумна алтернатива на семейната общност като най-подходяща среда за отглеждане и възпитание на децата. Опитът показва, че оптимални условия за семеен живот съществуват при възможност човек да бъде отдаден на брачния си партньор. Израз на тази тенденция е фактът, че повечето хора в развитите страни предпочитат да се разделят с партньор, с когото връзката не ги удовлетворява, за да създадат нова моногамна връзка. Поддържането на множество паралелни, но непълноценни връзки е по-скоро балкански феномен.

-  Какъв съвет давате на пациентите си по време на празници? Това добро време ли е за съживяване на тръпката? Има ли сигурна рецепта за съблазняване на половинката  -  с изненада, смела импровизация, дръзка визия?

- Очевидно имате доста перверзна представа за ролята на сексолога-психотерапевт, изградена най-вероятно от гледане на пошли секс филмчета. Моята терапевтична роля няма нищо общо с даването на съвети, оценки или евтини съвети за „съживяване на тръпката". Задачата ми е да помагам на хората да разберат по-добре ситуациите, в които се намират, да ги улесня при вземането на самостоятелни решения, за които те самите да поемат отговорност, както и да съдействам да разберат по-добре позициите на партньорите си и да се договорят по-успешно с тях за важни аспекти от съвместния им живот. Съвети за „смели импровизации" може да откриете в жълтата преса или блудкави телевизионни предавания, но навярно никога не бихте се възползвали от тях.   

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?