1939

Седмокласничката Ануш получи стипендия пред коледната елха

В храма „Сурп Кеворк“

Началото на коледните празници поставиха пловдивските арменци с украсяването на елхата в двора на храма „Сурп Кеворк“. Всяко дете носеше играчка, която постави на дръвчето, а свещеникът на черквата благослови присъстващите.

За 13-а поредна година тържеството се организира от фондация „Аракс“, откъдето обявяват и кое дете получава стипендия за подготовката си за кандидатстване в елитно училище по избор. Тази година тя беше връчена на седмокласничката Ануш.

„Средствата се отпускат от фондацията, като критериите не са свързани с финансовото положение на семействата, а според успеха в училище и постиженията на детето в извънкласните форми. Само ако децата са с еднакви показатели, предимство има това, което е от семейство с по-ниски доходи“, каза Сърпухи Каприелян от фондацията.

Празникът продължи с игри, танци, песни и занимания в залата до храма. „Както всеки арменски празник - не може без хапване. Затова сме се погрижили и ние, от фондацията, и бабите, и майките,“ заяви Сърпухи, показвайки отрупаните с лакомства маси. Аниматори и фокусници се бяха погрижили за забавленията на малчуганите, които се радваха за връщането на празника след двегодишното му прекъсване заради пандемията.

"Арменците в Пловдив сме щастливи хора, защото празнуваме най-светлия празник Рождество два пъти - веднъж с българските си приятели, а след това, на 6 януари и според арменските традиции".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?