Следвайте ни

Седем съветници изпитват кандидатите за омбудсман на Пловдив

viber icon

Комисия от седем общински съветници ще оценява кандидатите за омбудсман на конкурса, който ще бъде обявен до 30 септември. Старейшините бяха избрани на последната сесия на местния парламент. Това са Ангел Славов (ГЕРБ), Евелин Парасков (Съюз за Пловдив), Стефан Послийски (ВМРО), Добромира Тошева (БСП), Румяна Толова (Кауза Пловдив), Таня Георгиева (ЗС „Александър Стамболийски”) и Стефан Аксиев (Воля).

 За длъжността се изисква задължително висше образование. По закон общественият посредник  няма право да бъде член на партия, да съвместява поста с работа в общинска и държавна администрация, да участва в синдикат и в управление на търговски дружества. Основната заплата на обществен посредник е почти 1600 лева, освен ако местният парламент не реши друго.

Кандидатите трябва да представят концепция за посредническата дейност между граждани, различни организации и институции, най-вече Общината, а на събеседването да я защити. Добре е да има широки познания, включително и правна култура, защото сигналите се отнасят до всички сфери на живота.

Борислав Стаматов, който от пет години временно изпълнява длъжността, въпреки че беше спечелил конкурса, засега не е решил дали да кандидатства. Изчаквам да бъде обявена датата и тогава ще преценя, каза омбудсманът. Сред кандидатите е бившата шефка на Общинския съвет Савина Петкова. Тя е опитен юрист, много добре познава институциите, не членува в партия и е диалогична. За председател на местния парламент беше избрана през 2015 г. с рекордно мнозинство - 46 съветници от общо 51 я подкрепиха. Освен нея се споменава и Петър Петров, бивш кмет на „Източен” и ексобластен управител, но той е член на ГЕРБ.  

На конкурса през 2016 г. имаше 17 кандидати. Въпросът е класираният на първо място да получи необходимата подкрепа в Общинския съвет, тъй като омбудсман се избира с минимум две трети от гласовете, тоест с 34.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

подигравка!!!

подигравка!!!

26.05.2021 | 13:07

Съветниците получават по над 2 бона чисто на месец за две сесия на месец, където си пият 90% от тях само кафето и нищо друго не правят, а на омбудсмана предвидили заплата като на секретарка във фирма. Смешници!

Отговори
1 1
Алооо, общината,

Алооо, общината,

26.05.2021 | 09:11

И каква е тази смешна заплата от бруто 1 600 лева. Това е работа която с пъти надвишава като индекс на стрес и натовареност работата на един районен кмет, например. Направете заплащането достойно за да има и достойни кандидати, а не такива като Стаматов и Петкова, които няма какво друго да работят.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?