Следвайте ни

Седем месеца не могат да изберат строители за саниране с европейски пари

viber icon

Повече от половин година живеещите в петте блока, одобрени за саниране по оперативна програма "Региони в растеж", чакат Община Пловдив да избере изпълнители.

Търговете бяха обявени на 10 юни  2019 г. за жилищните сгради на ул. "Иван Гешев" 30, бул. "България" 196 и бул. "България" 45 и 47, на бул. "Васил Априлов" 83-91 и ул. "Жеравна" 1 и 3. Общата сума, предвидена за енергийната ефективност на тези обекти, е 2,8 млн. лева без ДДС.

Според протокола на тръжната комисия на 11 юли миналата година са отворени 31 оферти на кандидати от цялата страна. Документацията е огромна, а обсъждането на офертите изисква време, обясниха от общината. 

Както и при санирането по Националната програма за енергийна ефективност, в петте блока ще бъде сменена дограма, ще се постави външна топлоизолация и ще се ремонтират покривите. Обществената поръчка с петте обособени позиции е за инженеринг, което означава, че преди да започнат ремонтите, фирмите трябва да изготвят проекти и да ги съгласуват с Община Пловдив.

Това изисква време и хората се притесняват, че отново, както и при предишната програма, ще бъде изпуснат благоприятният летен сезон. 

Максималният срок за санирането заедно с проектиране е 160 дни. Той обаче може да бъде спрян заради лошото време. Освен това след внасянето на проекта "часовникът" се спира, тоест срокът престава да тече, докато проектът не бъде одобрен в общината. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?