Следвайте ни

Седем двойки се венчават на Хисар капия

viber icon

Седем младоженски двойки избраха да се венчаят в Стария град по време на празниците на архитектурно-историческия резерват. Те започват на 16 септември. Това е част от инициативата на „Тържествени обряди” и ОИ „Старинен Пловдив”, която се казва „Море от любов”. Започна миналата година, но тогава кандидатите за венчило бяха само две двойки. Повечето от записалите се младоженци искат да се врекат под сводовете на Хисар капия. Другите са избрали да кажат съдбовното „да” пред фонтана, който е до къщата с експозицията на Златю Бояджиев.

Официалното откриване на празниците е с концерт на Б.Т.Р. на Античния театър на 16 септември в 20.30 часа. Продължават до 22-и, като програмата им е изключително богата. Има нови изложби, премиери на книги и филми, рок концерти и места, където ще се предлагат разнообразни храни и напитки.

За юбилея пловдивският художник Димитър Добрев подари на града колекцията си от 680 старинни ютии. Мечтата му е да се открие първия музей за тези предмети у нас. Все още мястото за него не е избрано. Колекцията ще бъде разпръсната в няколко музейни къщи. На 19 септември от 17 часа г-н Добрев ще посрещне пловдивчани до Римския стадион. Там ще са изложени някои от най-хубавите му експонати. След това ще разведе гостите по местата в Стария град, приютили временно колекцията му.

60 пловдивски занаятчии и 10 гости от Украйна ще покажат майсторството си на вековния калдъръм. За децата са предвидени няколко работилници. Старите майстори са подготвили и „Пленер на царевичната шума”. В него ще демонстрират каква богата гама от предмети може да се сътвори от този пренебрегван материал.

За Празниците на Стария град от Париж пристигна писателката Ани Пилибосян. Тя ще представи книгата си „Изящният свят на тракийския майстор”. Тя е посветена на баща <210> легендарния дърворезбар Овагим Овагимян.

За 100-годишнината на писателя Николай Хайтов ще бъдат наградени авторите на есетата по темата „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ…”. Това ще стане на 17 септември в Балабановата къща. Там актьорът Васил Банов ще представи моноспектакъла си „Дърво без корен”. Две изложби, посветени на Хайтов, ще бъдат открити на 20 септември в Данчовата къща. Студенти от националната академия показват илюстрациите си по сборника „Диви разкази”, а ученици от едноименната гимназия във Варна - дърворезби с неговите незабравими герои.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?