Следвайте ни

Събориха знакова къща на "Гладстон" под носа на общината

Кметът на "Централен" Георги Стаменов сезира прокуратурата

viber icon

Още една емблематична старинна сграда беше съборена вчера в центъра на Пловдив. Мястото е на ул. "Гладстон" 14, само на няколко крачки от Община  Пловдив. Кметът на "Централен" Георги Стаменов заяви, че собственикът на имота е бил задължен да запази фасадата и че

разрушаването й е незаконно.

Стаменов е уведомил Министерството на културата и ще сезира по случая пловдивската прокуратура.

Двуетажната къща срещу Цар-Симеоновата градина беше дълго време необитаема. До средата на 90-те години тук се помещаваше детска градина, но я затвориха, след като се оказа, че сградата е реституирана. Строителните работи започнаха преди няколко дни. В сряда репортерът на "Марица" засне как един от работниците опакова фасадата с мрежа. От къщата бяха останали само две стени. Те рухнаха вчера и багерът от сутринта разчистваше руините. 

"Сградата попада в зоната на архитектурно-историческия ансамбъл и всяка намеса задължително се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство. От районната администрация на собствениците е издадено разрешение за ремонт и възстановяване на съществуващата сграда

 при запазване на фасадата.

Но не и за събарянето й", коментира Георги Стаменов след съвместната проверка с Общинския инспекторат.

Строителните работи на обекта са спрени със заповед на районния кмет. Стаменов обясни, че е уведомил Министерството на културата, откъдето са уверили, че ще изпратят експерта на НИНКН арх. Слави Славов. За разрушаването на къщата от район "Централен" е подаден писмен сигнал и лично до министър Боил Банов. 

"Прокуратурата също ще бъде сезирана за извършване на умишлени действия от страна на инвеститора", заяви Георги Стаменов. 

Собственик на съборената къща е фирма "Неокор билдинг" ЕООД, регистрирана в Пловдив. Дружеството е с основен предмет на дейност строителство на сгради и строителни съоръжения, реконструкции, обзавеждане на недвижими имоти с цел отдаване под наем, лизинг или аренда и т.н. Едноличен собственик на фирмата е Светослав Йорданов Митов. Според търговския регистър негови са едноличните дружества "Вероника резиденс", "Верона сити център" и "Палас 27".

Според проекта, одобрен от Експертния съвет, старата къща

 трябваше да бъде възстановена до два етажа

с още един тавански с предназначение жилища.​

В съседство със съборената сграда има друга, почти близнак. Преди няколко години тя беше реставрирана и днес изглежда като една от перлите на старинната архитектура. Собственикът е положил много усилия, минал е през иглените уши и очи на НИНКН, докато одобрят проекта, вложил е доста средства, но в момента е доволен, че е успял да запази духа на старинната архитектура. 

Случаят с имота на ул. "Гладстон" не е първи в Пловдив. Сградата на ул. "Одрин" 8 до автогара "Юг" и до днес е разрушена, все едно върху нея е паднала бомба.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Имало едно време

07.06.2019 | 10:56

Ако продължим така, след век от красивия и романтичен Пловдив ще остане само името.

Отговори
2 0

всеки се прави на хахав и гледа сеира

07.06.2019 | 10:08

Продажниците от общината все им срали в гащите, все сезират, все не разбрали...ва еба в ральовците загубени, прецакахте града с алчността и безхаберието си !

Отговори
11 0

***

07.06.2019 | 09:25

Известната архитектка Румяна Пройкова - автор на проекта за реновиране на сградата, видимо беше разстроена от гледката.

Отговори
5 0

Арх

07.06.2019 | 08:53

Събори ли се нещо, за да се изгради наново, то не е вече същото. Няма история. Дори бившата сграда на Второ районно, построена пак, изглежда пластмасова. Да не говорим за паметника на културата на улица Цар Калоян. От него остана половин стена под няколко етажа от бетон.

Отговори
9 1

Арх

07.06.2019 | 08:48

Щом е инвеститорът на Верониките, дали пак не е намесена приятелката на Тотев Пройкова? Когато трябва да се пробута нещо през НИНКН, като запазваме предната стена, останалото чисто ново, тя е един от хората. Оня с Верониките бил взел, че съборил и предната стена. Ами престъплението започва още с проекта и одобряването му. Какво опазване е това?

Отговори
9 0

БАЙ ГЕОРГИ

07.06.2019 | 07:30

ТЕЗИ НА ЛУДИ НИ ПРАВЯТ. ПОД НОСА ИМ БУТАТ 3 ДНИ КЪЩА.ПОСЛЕ АХ , АМА АХ , НЕ ЗНАЕХМЕ. КРАДЦИ ДОЛНИ. ЯКО ПАК СА БЛАЖИЛИ. И МАМИНИЯ И СТАМЕНОВ ОТДАВНА СА ЗА КАУША.

Отговори
13 0

мафия в Пловдив

07.06.2019 | 07:28

Мафията в Пловдив си прави каквото си иска! След палежите на тютюневите складове , застрояването на тепетата от разни мутри със съдействието на властта сега това е логичното продължение. Вероятно пак ще изкарат виновен някой невнимателен работник...

Отговори
17 0

време е

07.06.2019 | 07:18

Маминия пак е намазал филията. Малкият Стаменов също. Тези незабавно трябва да си ходят и при айдук Ральо.

Отговори
15 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?