Следвайте ни

Сбогуваме се с голямата пловдивчанка Пенка Калинкова

viber icon

В 10:00 ч. църквата на Централни гробища днес се сбогуваме с известната пловдивска журналистка, театровед и общественичка Пенка Калинкова. Тя почина след тежко боледуване.

Елате да я изпратим заедно! Тя обичаше тази дума и вярваше в нея!

Пенка Калинкова е родена в Пловдив, завършила е руска и българска филология в СУ „Св Климент Охридски” и театрознание във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” (днес НАТФИЗ). Работи в продължение на много години в Радио „Пловдив”, във вестниците „За и против” и „Марица”.

Автор на книгите „Парчета театър, мигове живот” (2000 г.), „100+20 Драматичен театър Пловдив” (2001 г.), „Място за връщане” (2006 г.), „Съзаклятието „Пазарджишки театър” (2009 г.), „Оцеляващата. 60 години Пловдивска опера” (2013 г.), „Познатият непознат Пловдив” (2014 г.), на документални филми за големите български художници Димитър Киров и Кольо Витковски, за Пловдивския куклен театър, за Драматичен театър Пазарджик, „Античното наследство на Пловдив” (2004 г.), „Едно турне в пет действия” (2009 г.), „Истории от Тютюневия град” (2009 г.), „Палимпсестът Пловдив” (2009 г.), „Чучулигите” (2011 г.), трисерийният „Първият театър” (2011 г.), посветен на 130-годишнината на първия български професионален театър – Пловдивския.

 Прессекретар на Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” (до 2012 г.). Носител на награди за театрална критика и журналистика, награда „Пловдив” (1993 г.), Почетен знак на Пловдив (2006 г.), званието „Следовник на народните будители” (2011 г.). Член на управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019.

Само преди броени дни Калинкова беше отличена с награда от кампанията "Пловдив-град на доброто" за огромния си принос за развитието на града.

"Пенка винаги е била радетел и пример за съхраняване на архитектурния облик и памет на града. Тя е знакова личност, нейните обществени позиции винаги са се водили от принципите ѝ. Беше и част от основния и първи екип на Фондация „Пловдив 2019“. Именно тя измисли мотото „Заедно“, коментира решението на журито издателят Манол Пейков.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?