46
Следвайте ни

Съветник от ДБ oбвини в рекет превозвачите

viber icon

Съветникът от "Демократична България" Йордан Иванов обвини в рекет превозвачите на редовното заседание на Общински съвет – Пловдив. По думите му под натиск  и без нито един счетоводен документ общината е взела решение да отпусне допълнителна субсидия на превозвачите в размер на 1 млн. лв.

„Ние от Демократична България бяхме против това. Не може да се отпускат милиони като бонбони - първо беше 2 милиона лева, след това стана 3 милиона лева, накрая се отпусна 1 милион лева“, аргументира се Иванов и припомни, че компенсации трябва да се дават срещу  конкретни загуби за непродадени карти, а не на ангро. След сесията транспортната комисия изискала да разгледа всички счетоводни документи за всяка линия, но те не давали ясна картина какви са загубите.

„Тези документи трябва да се представят ежемесечно в общината, за да се калкулират въпросните компенсации. Те обаче са далеч от това, което трябва. Няма информация за всяка една отделна линия, от което не може да се съди какво е реалното състояние, но ние плащаме. В същото време излезе публична информация, че по линия 17 се продават средно по 5 билета на курс, по 21 средно 3,1 билета на курс. Затова питаме как общината упражнява контрол по отношение съотносимостта на разходите към съответната дейност, т.е. как общината осигурява контрол върху това, че разходи и фактури за гориво са за тази дейност, а не друга на същия превозвач. Какво прави общината, за да упражни контрол, че някои превозвачи отчитат разход 60 литра на 100 км, за разлика от други, които отчитат 20 на сто", коментира Иванов и  настоя още да бъдат представени детайлни разписки за всяка една линия и нейните загуби. Според него е важно да бъде разяснено на общинските съветници и как е разпределен този 1 млн. лв. т.е. на кои превозвач по колко е платено. 

Зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов заяви пред репортер на „Марица“, че ще внесе анализ за изпълнението на договорите на консорциумите, които обслужват 29 линии в Пловдив. Той ще предложи да се подпишат споразумения с превозвачите, които ще дават възможност фирмите да поемат линии, по които има неизпълнение от техните съдружници.  С най-много неизвършени курсове е фирма „Хебрус бус“

Веселина Александрова от ДБ пък поиска да разбере през последните 7 години колко строителни разрешителни са издадени за дейности, свързани с обработване, третиране, рециклиране, изгаряне на отпадъци.

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Боби

Боби

14.10.2021 | 22:22

Поредния палячо от ДБ… Там Иванов с конкурс ги търси такива заблудени

Отговори
0 0
Съветници

Съветници

13.10.2021 | 11:21

4/5 съветници от ДБ вършат повече работа в интерес на града от всички останали партии взети заедно.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?