46

Съветниците се събират спешно заради разширението на "Гладстон"

Местният парламент излиза в дълга ваканция след 2 август, която може да бъде прекъсната, ако най-после се стигне до гласуване на общинския бюджет.

Общинските съветници се събират на извънредна сесия на 26 юли по повод  на спора за разширението на ул. „Гладстон”, заложено в Транспортно-комуникационната схема  към Подробния устройствен план (ПУП) на централната градска част. На предишната сесия местният парламент одобри ПУП-а, внесен от главния архитект Димитър Ахрянов,  но без да гласува за схемата, и по тази причина кметът Здравко Димитров е върнал решението за ново разглеждане. Мотивът на  кмета  е, че ПУП-ът, който се чака от стотици граждани, не може да влезе в сила без схемата.

Тя беше отложена по изричното настояване на съветниците от Демократична България. „Ул. „Гладстон” е предвидена за разширение, почти за удвояване, което означава отчуждаване и събаряне на много частни имоти около художествената галерия и кино „Космос” . Има десетки къщи между ул. „Преслав” и бул. „Руски”, чиито собственици бяха подали възражения и те са приети от Експертния съвет за устройство на територията, но това становище на ЕСУТ не е отразено в ОУП, а съответно и в схемата, приложена към ПУП-а”, обясни  Добромира Костова от ДБ.

Групата и този път ще гласува против удвояването на ул. „Гладстон”, защото го счита за неразумно и в ущърб на гражданите.  Преди време и арх. Антоанета Топалова остро възрази срещу разширението с аргумент, че световната практика е за извеждане на градските центрове, а не обратно ​- създаване на условия за още по-голяма автомобилна инвазия с всички последици  и най-вече - шум и замърсяване на въздуха. Последната сесия преди лятната ваканция ще се проведе на 2 август, след което местният парламент ще заседава в средата на септември. Председателят на Общинския съвет Александър Държиков обаче не изключва, че може да има и извънредна, за бюджета на Пловдив, ако се приеме държавният до края на юли със съкратени срокове за определяне на разходите и приходите за 2023 г. на общините. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ГЪДЮ-3

ГЪДЮ-3

19.07.2023 | 15:18

Уйлям Гладстон ако разбере какви ги замисляте, ще се обърне 10 пъти в гроба.Кой е Гладстон-четете в Гугъл, поне...

Отговори
4 1
ГЪДЮ-2

ГЪДЮ-2

19.07.2023 | 14:53

На извънредна сесия не се решават такива важни въпроси като общинския бюджет и събарянето на множество сгради за разширението на "Гладстон".Сесията трябва да е редовна с достатъчно време за обсъждане на въпросите.Целта е ясна- бързо,на педали, както се казва, да се решат въпросите,за да няма време за спокойно обсъждане и възражения.При това преди лятната им ваканция/на съветниците/."НАРОДЕ ????"

Отговори
5 1
ГЪДЮ

ГЪДЮ

19.07.2023 | 14:09

Искате да събаряте от "Преслав" до "Руски"?Кой ще плаща,бе?? Акъл нямате!!!Пак питам-кой ще плаща обезщетенията за хорските имоти??Ами обжалванията на оценките в съда??? Кога ще приключат? В 2125 година...???Изведете движението извън центъра,стройте квартални градинки и паркчета.МОЛ-ът на мястото на Сточна гара е груба грешка-там трябваше да се направи един хубав парк и толкова!!! Управлението ни е,както казват нашите западни приятели, ЗИРО,сиреч НУЛА!!!

Отговори
14 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?