Следвайте ни

Съветниците решиха: Община Пловдив тегли 40 млн. заем за важните проекти ВИДЕО

viber icon

Община Пловдив ще изтегли 40 млн. лв. заем за важни инфраструктурни проекти. Това са "Модър-Царевец", бул. „Хаджи Димитър“, ул. „Царевец“, пробива до водната палата и доставка на техника за „Чистота“ и „Градини и Паркове“.

Предложението за тегленето на дълга бе прието с 38 гласа „за“, 7 „против“ и трима „въздържали се“. Пълен обрат в позицията демонстрира групата на ГЕРБ, която първоначално бе заявила, че ако не се изтегли точката от дневния ред, ще гласуват против. В крайна сметка от 16 присъстващи гербери 12  подкрепиха заема, двама се въздържаха (Георги Василев и Иглика Казанджиева), а против бяха само Георги Юруков и Христина Кашилска. Срещу тегленето на заема гласуваха също Йордан Иванов, Веселина Александрова, Добромира Костова и Слави Георгиев.

От БСП дружно подкрепиха предложението на Здравко Димитров, след като бе прието а се създаде Обществен съвет, който да контролира дейностите по заема.Социалистите останаха доволни и от обещанието, че няма да се вдигат данъците, а вътрешният дълг на общината е много малък. 

Заемът беше подкрепен също от Съюз за Пловдив, Кауза Пловдив, ЗС "Александър Стамболийски" и ВМРО.

След гласуването Здравко Димитров отрече да е провеждал разговори с някой от групата на ГЕРБ, градският лидер Иван Тотев или Бойко Борисов.

Кметът благодари на общинските съветници за подкрепата. Преди да се стигне до тук обаче се разгоря бурен дебат в залата. Той беше прекъснат два пъти – веднъж от РЗИ и веднъж от полицията, заради проверка за спазване на противоепедимичните мерки.  Общинските съветници обвиниха управляващите, че нямат ясна визия как искат да се развива градът. Упрекнаха ги и че не са направени предварителни разчети на трафика.

„Чрез реформи в администрацията можете да освободите между 5 и 7  млн. лв. годишни средства и да не ви се налага да бъдете притискан да теглите заем“, посъветва Слави Георгиев и предложи в заема да бъде включен само проектът "Модър – Царевец". Предложението му обаче не срещна подкрепа от общинските съветници.  По думите му показването на старата техника на „Чистота“ било цирк. Евелин Парасков го контрира, че това не е вярно и машините действително са амортизирани.

По време на разискванията градоначалникът подчерта, че който иска да се развива Пловдив, ще гласува за кредита, а на останалите ще им тежи на съвестта. „Пловдив е един от градовете, които може да останат, без да са теглили кредит. София, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград вече изтеглиха. От 30 години не можем да се разберем какво правим и какво е важно за града“, каза по време на дебата Здравко Димитров. Той подчерта, че местната власт не е спряла да работи за продължението на бул. Северен.

Условията на кредита са повече от перфектни, увери зам.-кметът Величко Родопски

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Норис

Норис

15.07.2021 | 22:12

Изедни крадци !

Отговори
0 0
Кака

Кака

14.07.2021 | 20:43

Сега чакам каква ще е цената на гласовете на Гергов или БСП. Зико ще си плати с имоти на общината. Чакайте втора серия.

Отговори
1 3
Пловдив

Пловдив

14.07.2021 | 16:33

Май само общ. съветници от ГЕРБ са адекватни. Само те бяха против, но иначе някак си не върви. Шматки.

Отговори
1 6
Оставка

Оставка

14.07.2021 | 16:17

Веднага оставка на Танчева- Манчева , Зико и ония на Костов на общинска полиция . Този цирк който изигра Дебелия Беловлас Кмет няма да му се размине И тримата ВЪН като Богомил Грозев

Отговори
4 4
Не че нещо ама...

Не че нещо ама...

14.07.2021 | 15:15

Кичука пак в девета глуха....

Отговори
9 2
социалисти

социалисти

14.07.2021 | 15:11

Николай Радев и Димитър Чолаков - неочаквано добра комбинация за източване на бюджета на Пловдив. Светкавично изключване от БСП и на двамата. А с тях и некадърниците Йордан Василев, Атанас Баташки, Ангел Иванов и другите двама на които имената не помним дори.

Отговори
14 4
Гошко

Гошко

14.07.2021 | 14:32

Споко шматки. Комисионните вече са разпределени. А вие пак пийте една студена вода ,ама не пловдивска,че е пълна с манган и не е студена, и на следващите избори , пак си стойте по къщите, чоплете семки ,и не излизайте да гла сувате.И в дар ще получавате такива ,като ЗИКАТА и МАМИНИЯ ,назначени от София ,като кметски наместници на Пловдив ,а не кметове избрани от вас.

Отговори
12 6
МЕДИИТЕ......БЪДЕТЕ ТОЧНИ.КРУШКАТА СИ ИМАЛА ОПАШКА

МЕДИИТЕ......БЪДЕТЕ ТОЧНИ.КРУШКАТА СИ ИМАЛА ОПАШКА

14.07.2021 | 14:11

ДА СЕ УТОЧНЯВА,ЧЕ ТОВА НЕ СА СЪВЕТНИЦИ НА БСП , А НА ГЕРГОВ.ПОМНИМ ,ЧЕ НИКИТО РАДЕВ В ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ,ЗАЕДНО С ДАНА ИЗМАМАТА БЯХА АДВОКАТИТЕ НА ЗИКО. ПОМНИМ И ЦИРКА НА ДЕБАТИТЕ -- ВСИЧКИ СРЕЩУ СЛАВЧО АТАНАСОВ.

Отговори
12 5
За обществените тайни на Пловдив

За обществените тайни на Пловдив

14.07.2021 | 15:43

Естествено , че на кликата ограбваща Пловдив честен и почтен кмет не им трябва.Тук партии няма.Интереса е лапането.За какво им е на маминото ,гергов ,мама роза ,баба менда, бидоните,кака здравка(данка) ,зикича, ташковите ,спартачето ,никито радев и прочие крадци и мошеници , такъв като Славчо Атанасов.Логично е да се обединяват срещу него.Нищо ново под слънцето.

Отговори
9 4
Г. Кирков

Г. Кирков

14.07.2021 | 13:59

Съветниците на БСП Пловдив удариха дъното. Или трябва да бъдат изключени от партията, или поне НС на БСП и ИБ на НС на БСП да излязат с декларация, че тези съветници не представляват политиките на БСП, а собствените си и на Гергов интереси.

Отговори
16 5
Този

Този

14.07.2021 | 13:44

Освен всичко ще ми е много забавно и с нетърпение чакам 2023-та година, когато ще бъфат затворени основните пътни възли около ЖП гарата и на Водната палата. Също така ще се работи и около Модър-Царевец с прилежащите улици. Пълно положение! А, да... да не забравя... ЗИКО – ОСТАВКА, НЕКАДЪРНИК!

Отговори
13 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?