Следвайте ни

Съветниците орязаха заплатата на омбудсмана

viber icon

С 40 гласа за, 1 въздържал се и 0 против общинарите решиха да намалят възнаграждението на обществен посредник Борислав Стаматов само две седмици, след като му бе вдигнато. 

На последната сесия на Общинския съвет местния парламент вдигна заплатата на председателя си Александър Държиков до 2650 лева, както и своите възнаграждения. С това скочи и заплатата на омбудсмана почти двойно, но никои не забеляза тогава. 

До тук се стигна защо  в правилника за дейността на обществения посредник е записано, че той взима 80% от заплатата на  председателя на общинския съвет. След като общинарите забелязаха пропуска  на последната сесия преди излизане във ваканция гласуваха възнаграждението на обществения защитник да бъде 60 на сто от тази на Александър Държиков. Това означава, че месечно Стаматов ще получава по 1590 лв.

"От встъпването си в длъжност на 31 март 2016 г. съм назначен на заплата като на  заместник  - 90 на сто от титуляра. В момента съм 3 в 1 - изпълнявам  моята функция и и тази на 2-ма виртуални заместници. През последните 4 години са спестени над 100 000 лв. от заплати и осигуровки. В институцията работят аз и 2 експерти. Липсата на малкия  екип се забелязва най-остро при болнични и отпуски. Преди 10 дни използвах първите си 2 дни от отпуската за 2018 г.", посочи Стаматов.

Общинският съветник Иванов веднага контрира, че съветниците трябва да намерят начин да реформират институцията, защото по думите му омбудсманът не е могъл да се маркира като еднозначен посредник. "Не е присъствал на нито един протест против застрояване", добави Иванов.

Според Стаматов място на омбудсмана не е на протеста,  а да иска становище от кмета.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?