Съветниците на ГЕРБ строени като по команда за шеф на КОЦ

Драмите около избора на управител на КОЦ – Пловдив продължават. На заседанието, свикано по спешност в късния следобед днес заради скандалите с конкурса, всичките 17 съветници от ГЕРБ единодушно са подкрепили решението на конкурсната комисия, която на първо място класира за шеф на Онкодиспансера проф. д-р Марианна Янева.

Това стана, след като шефът на общинската дирекция по здравеопазване д-р Калин Калинов огласи пред „Марица” сигнала до главния прокурор,  Окръжна прокуратура КПКОНПИ и Общинския съвет срещу проф. Янева. Д-р Калинов напомня, че през 2016 г. в качеството си на временен управител на болницата проф. Марианна Янева е подписала  неизгоден договор за 32-срезов компютърен томограф на стойност 950 000 лева и по този начин ощетила дружеството със сумата от 254 777 лева. За случая е осъден предшественикът на д-р Янева – д-р Красимир Вальов, който е договорил скъпата апаратура. 

„Съветниците от ГЕРБ ще гласуват на сесията утре избора на управител на КОЦ-а, както е предложила  комисията. Конкурсът е проведен при спазването на всички законови правила”,  заяви за „Марица” председателят на групата Йордан Илиев, който беше и член на комисията.  

Преди сбирката  източници от партията  разказаха , че  лично градският лидер на ГЕРБ и бивш кмет на Пловдив Иван Тотев е разпоредил на съветниците по телефона да гласуват за проф. Марианна Янева, въпреки сигнала срещу нея до главния прокурор Иван Гешев. Самият той не е присъствал на съвещанието на групата. От общината на сбирката беше зам.-кметът Илия Кирчев, който е и вносител на предложението  с резултатите от класирането на конкурсната комисия. 

Драмата се задълбочи, след като в същия ден стана ясно, че председателят на парламентарната група по здравеопазване и втори човек в ГЕРБ Даниела Дариткова е изпратила писмо до Общинския съвет с препоръка скандалният избор в КОЦ да се отложи, за да не се  накърнява обществения интерес и случаят да се обсъди по-прецизно. Както „Марица” писа, сесията ще се провежда под обсада от протестиращите срещу начина на провеждането на конкурса. В същото време от страна на местния лидер на ГЕРБ върху групата имало голям натиск да не се поддават на протестите.

Йордан Илиев

Йордан Илиев  обаче  отрече, че са строени  като по команда от партийния си шеф. „Колкото и да е субективно нашето мнение,  ние сме си го казали на конкурса и оттогава, за две – три седмици, нищо не се е променило. Освен мен  и колегата от групата Ангел Славов в комисията са участвали д-р Аргир Аргиров от РЗИ – Пловдив, общинският съветник Слави Георгиев, който  е юрист, и  самият д-р Калин Калинов.  Според нас класираният на първо място участник е най-добрият избор”, коментира  Йордан Илиев. 

Според Илиев е редно със сигнала да се занимават компетентни органи. За писмото на  Даниела Дариткова каза, че е било прочетено на срещата и повтори, че конкурсът е проведен законно. 

На въпрос, как ще реагира групата, ако Илия Кирчев оттегли предложението, Илиев  възрази: „Г-н Кирчев не е член на ГЕРБ”. Но допълни, че решението ще се вземе от Общинския съвет, който е принципал. 

Според съветниците от Демократична България конкурсът трябва да се отложи.  Йордан Василев от БСП също заяви че според него цялата процедура е опорочена и е редно да бъде спряна. 

Сесията отново е насрочена в Градския дом на културата "Борис Христов", с маски. Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
???

???

10.09.2020 | 08:36

Ама тоя Тотев не е ли вече в затвора, че там го чакат?

Отговори
2 0
Вяра

Вяра

10.09.2020 | 08:27

Докога Тотев крадеца ще дърпа конците??? Затвор!

Отговори
2 0
пловдивчанин

пловдивчанин

09.09.2020 | 21:55

Данчо Илиев-филолог,председател на правната комисия в ОС. Бил в комисията за избор за шев на КОЦ.Т ой сигурно само от космонавтика не разбира. Това са герберските кадри.Нещастници .

Отговори
10 1
Ковидчо:

Ковидчо:

09.09.2020 | 21:53

Всички в ГЕРБ, позициониращи се под негово банкянско "величество", се строяват така - независимо къде и по какъв повод... ама то им е по генетична предиспозиция!

Отговори
6 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?