Съветници сигнализират ОЛАФ за източено ДДС за 150 хиляди

Нерегистрирана немска фирма била наета да проектира пречиствател за два милиона

Бюджетът на садовска община „гори” със 150 000 лева начислен ДДС. Фактурата е издадена от немска фирма, която в момента на съставянето на документа не е имала регистрация по ЗДДС в България, стана ясно вчера. Група старейшини на Садово начело с председателя на местния парламент Георги Буков писмено сезират Европейската служба за борба с измамите и главния прокурор Борис Велчев за разкрития около обществена поръчка по проектиране изграждането на пречиствателна станция на Садово, Болярци, Чешнигирово и Катуница.

Скандалът гръмна на последната общинска сесия, когато се разбра, че е плащано на немската фирма „Инженерно бюро Прайс& Партнър” в град Хале, Германия, преди тази фирма да има данъчна регистрация в България. Недоумяваме как общината е декларирала, че чака възстановяване на данъчния кредит през юни 2009, а „Прайс&партнър” се регистрират с данъчен номер едва на 28.07.2009 година, чудят се старейшините. И до момента не е извършена проверка от НАП за възстановяване на данъчния кредит. Законното връщане на ДДС в хазната няма как да стане, уверяват съветниците. Те настояват европейски експерти да проверят как точно е извършена ревизията от Междинното звено на оперативна програма „Околна среда” по този проект, след като са липсвали подписи и имена на правоспособни проектанти. По договор срещу почти два милиона лева немската проектантска фирма е трябвало да финализира проекта за 120 дни.

Друго нарушение според подателите на сигнала е, че част от възнаграждението - 600 хиляди лева с включен ДДС, е платена със средства от банковата сметка на община Садово, без да е осигурено финансиране на бюджета с такава сума. „На нас като общински съветници не ни е известно каквито и да е било проектанти от германски фирми да са посещавали Садово с изключение на един, когото не успяхме да видим. А изплатената сума по проекта е 745 833 лева без ДДС”, пише още в сигнала. „Смятам, че компетентните органи ще си свършат работата и ще излезе наяве истината около тези пари, защото въпросът засяга не само всички граждани на община Садово, но и републиканския бюджет, и европейската програма за околна среда”, коментира Димитър Лулчев, общински шеф на ГЕРБ в Садово. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
пас

пас

15.02.2011 | 12:06

Г-жа журналистката да се поинтересува за решението на Окръжна прокуратура Пловдив по дело номер 31от 2010 и да го огласи,а не само да пише неща които и казват хора които не са наясно с нищо.Срамно и позорно че има такива общински съветници,те също са запознати с това решение защо не го огласят за да се разбере кой е виновен ,или не им е угодно.

Отговори
0 0
читател

читател

21.10.2009 | 09:02

има ли нещо наред в община Садово?Така ще е докато за НЕДОСЕГАЕМИЯ, прокуратурата "вижда" и не вярва на ушите си....

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?