Следвайте ни

Съветници предлагат: Да върнем такса смет на туристическия бранш

viber icon

Общината да върне удържаната през 2020 г.  такса битови отпадъци на фирмите от туристическия бранш в Пловдив, засегнати от забраните по време на пандемия, предлагат съветниците от Демократична България. Те твърдят, че туризмът, включително хотели, ресторанти, заведения, е най-пострадал отрасъл в страната.

Събраните средства не могат да се използват за други разходи, а само за дейности, свързани със сметосъбиране , сметоизвозване и депониране, напомнят Йордан Иванов, Веселина Александрова, Веселка Христамян и Добромира Костова.  

Те считат, че парите са в наличност по сметките на общината и могат да се вземат от преходния остатък от миналата година от такса смет, който е в размер на 523 395 лева.  Предложението е внесено в постоянните комисии на Общинския съвет за обсъждане.

Кметът Здравко Димитров не скри учудването си. „В общинския бюджет няма излишък на средства. Приходите от такса смет  по закон се разходват  само за  почистването и поддръжка на депата и завода за преработка на битови отпадъци”, коментира Димитров.

„Не съм съгласен.  На какво основание съветниците искат да се върне вече начислената и платена такса смет По същата логика връщане на такса може да поиска всеки от нас, защото повечето от нас са засегнати от пандемията.

Аз също искам да дам по един милион долара на всеки пловдивчанин, но ги нямам. Колегите   използват предизборната кампания за популистки изказвания. Това е несериозно”, контрира зам.-председателят на местния парламент от ГЕРБ Стефан Дедев.

Последната сесия  се проведе в понеделник, а предложението за туризма е внесено днес.  Друго заседание засега не е насрочено,  защото в деловодството  до този момент са постъпили само три предложения, а и по време на предизборната кампания е взето негласно решение да не се провеждат сесии, освен ако не се налага да се взима спешно решение.  Причината е да не се превръщат в предизборна арена.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?