Следвайте ни

Съветници предлагат централният площад да се казва „Димитър Кудоглу"

viber icon

Площад "Централен" да се преименува в пл. "Димитър Кудоглу" в памет на бележития български дарител. Това предлагат  общинските съветници от Демократична България" на местния парламент за разглеждане на следващата сесия, която ще се проведе след изборите през април.

Димитър Кудоглу, роден в село Габрово, Ксантийско, е учредил Дом на благотворителността в Пловдив, който се е намирал на мястото на Централна поща. Дарението на родолюбивия българин и търговец на тютюн  за Дома надхвърля 39 млн. лева, посочват в мотивите си съветниците Йордан Иванов, Веселина Александрова, Веселка Христамян и Добромира Костова.

 С парите на Димитър Кудоглу в създадената от него болница  безплатно  се лекуват пациенти предимно с белодробни заболявания. През 50-те години Домът е преместен на Цариградско шосе заедно с паметника на Кудоглу, ситуиран най-напред в Цар -Симеоновата градина. Преди пет години  дейността на тази Белодробна болница беше прекратена, а сградата и до днес е под ключ.

За разкриване на болницата дарителят е  купил  хотел "Цар Симеон" за 5 млн. лева, още 3,5 милиона  финансирал в медицинското оборудване. С лични средства Кудоглу е дарил двата тютюневи склада на ул. "Иван Вазов" на Пловдив, с приходите от които да се издържа болницата. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дкрф

Дкрф

18.03.2021 | 14:50

ОК, но с българската му фамилия. Кудов.

Отговори
6 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?