2374

Съветници от ДБ с призив: ОУП да се обсъжда публично, за да се защитят интересите на пловдивчани

Съветниците от "Демократична България" настояват за публичност при разглеждането на проекта за изменение на Общия устройствен план на Пловдив в Експертния съвет за устройство на територията (ЕСУТ). Обсъждането предстои, след като миналата седмица Регионалната инспекция по околната среда (РИОСВ) одобри допълнението към доклада за екологична оценка.

„Разглеждането на новия ОУП на заседанието на ЕСУТ е от изключително значение за Пловдив. Това трябва да се случи при пълна прозрачност. Взимането евентуално на решения „на тъмно“ за един от най-важните документи за града и общината е вредно и неприемливо за обществото, особено предвид мащабното презастрояване в града, чиито размери стават неконтролируеми и водят до проблеми с водата в града, замърсяване на въздуха и все по-малко зелени площи", заявяват Добромира Костова, адв. Веселина Александрова, Владимир Славенски и д-р Веселка Христамян. 

Именно затова те призовават главния архитект Димитър Ахрянов заседанието на ЕСУТ да бъде отворено за желаещите да присъстват пловдивчани, съветници, представители на браншовите организации и гилдии, както и на медиите. 

Очаква се на предстоящото заседание на Експертния съвет да бъдат разгледани възраженията на председателя на Камарата на архитектите арх. Чавдар Тенев, който напусна ЕСУТ в знак на протест срещу заложените изменения в ОУП на Пловдив, както и на групата съветници на ДБ, поставени на провелата се организирана от тях експертна работна среща в средата на юли заради нередностите в изменението на плана. Тогава екипът на арх. Ахрянов и на проектантите приеха една част тях, свързани със зонирането и отклоненията от параметрите, заложени в закона. Друга част беше отхвърлена.

От ДБ вече предупредиха, че измененията на ОУП на Пловдив не борят презастрояването, а залагат корупционна схема. Съветниците вече алармираха обществеността, че в проекта са заложени несъществуващи в закона зони с измислени показатели и ако планът се приеме в този си вид, ще се отвори възможност за търговия с влияние за години напред, а в същото време пловдивчани няма да получат обещаните по-слабо застрояване и повече зеленина. От ДБ-Пловдив вече предложиха две законови решения, чрез които това може да бъде избегнато. Според Добромира Костова, адв. Веселина Александрова, Владимир Славенски и д-р Веселка Христамян решението обаче е в ръцете на кмета Здравко Димитров и на главния архитект Димитър Ахрянов, които трябва да направят това, преди ОУП да е приет. Групата съветници допълват още, че продължават с организирането и провеждането на експертните срещи във връзка с измененията в плана. Очаква се следващата да бъде насрочена след заседанието на ЕСУТ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Никола

Никола

18.08.2022 | 14:13

Тези по-добре да си траят, че не разбират нищо

Отговори
1 0
Асен

Асен

18.08.2022 | 09:25

ДБ освен да мътят водата, друго не могат да правят.

Отговори
1 0
Бонка Петкова

Бонка Петкова

16.08.2022 | 12:50

Кой ще гласува повече за тези които управляваха с БСП?

Отговори
7 0
ЗЛОБОМИРА и КАКАДУТО

ЗЛОБОМИРА и КАКАДУТО

16.08.2022 | 12:48

Какадуто била мнго добре с френския език

Отговори
4 0
ЗЛОБОМИРА и КАКАДУТО

ЗЛОБОМИРА и КАКАДУТО

16.08.2022 | 12:47

Добромира какво я снимате тази откачалка ? Направо я пращайте във психото да се лекува.

Отговори
7 0
Петко

Петко

16.08.2022 | 11:08

Тези пък където взеха 6000 гласа на месните избори 2019г.решили акъл да дават!

Отговори
14 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?