46

Съветници настояват: Изменението на ОУП не спира презастрояването в Пловдив

Заложените по-високи параметри за озеленяване в отделните ПУП-ове създава възможности за натиск върху инвеститорите и корупционни практики. Зелената система трябва да се разширява с нови паркове и развитието на съществуващите, а не с туи и райграс в търговски и частни имоти, твърдят десните.

Съветниците от групата на "Демократична България" за пореден път настояха публично, че част от измененията на Общия устройствен план на Пловдив са в противоречие в разписаното в Наредба 7 на  МРРБ, в която са специфичните правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. За да бъдат чути, те организираха експертна работна среща. В нея участваха общински съветници, знакови лица от бранша с отношение към темата, като арх. Антоанета Топалова и арх. Чавдар Тенев,  почти целият екип на фирма "Булплан", която изработва проекта за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на Пловдив, голяма част от екипа на главния архитект на ​община Пловдив Димитър Ахрянов и много други заинтересовани от казуса експерти. 

На срещата десните хвърлиха ръкавицата на главния архитект, като отново повториха тезата, че заложените в ОУП по-високи параметри за озеленяване в отделните ПУП-ове създават възможности за натиск върху инвеститорите и корупционни практики. Зелената система трябва да се разширява с нови паркове и развитието на съществуващите, а не с туи и райграс в търговски и частни имоти, твърдят десните. 

Според измененията в ОУП е предвидено до 40% озеленяване при застрояване в някои зони на града. В Наредба 7 обаче за същите зони е предвидено 20%  озеленяване. Съветниците от ДБ предполагат, че така ще се стига до извиване на ръце, като, в крайна сметка, ще се прилага това, което е предвидено в наредбата. Арх. Ахрянов контрира, че заданието към разработващия е направено така, за да се гарантира, че при строителството целите терени няма да се превръщат в полета от бетон и асфалт. 

Арх. Топалова поздрави съветниците за инициативата за тази среща и добави, че подобни дискусии трябва да се случват регулярно. Тя защити тезата, че тъй като законите не са писани конкретно за Пловдив, самият ОУП трябва да стане закон за Пловдив чрез залагането по надлежния ред на специфични за града правила. Тези специфични правила според нея са от изключително значение, особено на фона на мащабното презастрояване на града.

В хода на дискусията арх. Ахрянов и екипът на проектантите все пак приеха част от забележките на съветниците на ДБ Добромира Костова, Веселина Александрова, Веселка Христамян и Владимир Славенски и на арх. Тенев, свързани със зонирането и отклоненията от параметрите, заложени в закона. Друга част беше отхвърлена.

В края на срещата участниците в нея се обединиха около мнението, че възраженията и на съветниците от ДБ, и на арх. Чавдар Тенев ще бъдат гледани на заседание на Експертния съвет по градоустройство към Общината (ЕСУТ), когато мине допълнението на доклада за екологичната оценка, изискано от РИОСВ.

С доста резерви съветниците на ДБ се отнесоха към мнението на арх. Ахрянов, че чак на въпросното заседание на ЕСУТ ще се реши дали има нужда от изготвянето на списък с отклоненията от наредбата, с който да се иска мотивирано разрешение от МРРБ за допускане на тези отклонения. Съветниците настояха този т.нар. "списък" да бъде изготвен преди това и да се използва времето, докато се чака допълването на доклада за екологична оценка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?