Следвайте ни

Съседски войни: Спукана тръба наводни 4 етажа, стопанката се дърпа за ремонт

viber icon

Обитатели на жилищна кооперация на ул. „Лъджене“ 14 в центъра на Пловдив влязоха в лют спор заради теч. Проблемът възникнал още преди близо 2 години и засяга апартаментите от четвъртия етаж надолу, разказа пред „Марица“ пенсионерката Гена Михайлова.

84-годишната възрастна жена живее на третия етаж. Стените на банята и тоалетната й са покрити с мухъл. След като обитателите на апартаментите под нея забелязали теча, веднага насочили обвиненията си към Гена.

„Водата обаче идва от горе, от апартамента на четвъртия етаж над мен.

Жилището е на студентка, която е предимно в София

Дълго време  я издирват и увещават да дойде, да отвори вратата и да се види какво става. Преди около две години тя прави основен ремонт горе. От онзи момент до сега при всеки валеж при мен се наводнява, в резултат - и при всички на по-долните етажи под мен“, обясни Гена Михайлова.

Едва преди два дни младата дама си дошла и отворила жилището си, за да се направи проверка. Проблемът бил установен, но студентката не разрешила да се кърти в апартамента й. Майсторът и домоуправителят решили тази операция да се извърши през апартамента на Гина.

„Дойдоха, къртиха, беше страшно. Рязаха оттук, за да стигнат проблема отгоре. Уж уплътниха тръбите, замазаха нещо, но, какво е направено, ще си проличи, като завали“, каза пенсионерката. Гина посочи изкъртено място в банята си, което не е оправено. Според нея и от там ще протече при съседите й на долните етажи, когато влезе да се къпе.

„Като завали, тече чак до първия етаж. Жената долу чакаше да си ремонтира банята, след като се оправи течът. Но всички на долните етажи обвиняваха мен за този проблем. Аз си изместих пералнята от банята, за да се види. Когато вече изби водата, се видя, че е от горе“, коментира Гена.

Тя посочи, че

ако проблемът продължава, ще продаде апартамента си.

„Лятото прекарвам на село, не съм тук. Така се разбра, че течът не идва от мен, а от всеки валеж“, добави 84-годишната пенсионерка.

„Марица“ потърси за коментар и домоуправителя на блока. „Нормално е да се появят проблеми, които да бъдат отстранявани. Не е станало кой знае какво. Проблемът е, че този тип блокове нямат външни улуци, а дъждовната вода минава през тръба - щранг, която влиза в мазето. Този щранг е компрометиран точно между апартамента на Гина и горния. Приел съм сигнала <210> от доста време, чакахме съдействие от горния апартамент.  За да свършим работа, трябва да имаме достъп и до двата апартамента. Вече сме предприели действия и на 10 март извършихме част от ремонта“, коментира домоуправителят Иво.

Той допълни, че са проверени апартаментите на горните етажи и там няма проблем, всичко е сухо.

„За мен най-важно е съдействието от хората при такива спешни ремонти. Жената от четвъртия етаж е направила основен ремонт,

затворила е всичките тръби и ние няма как да достигнем до проблема.

Трябва да се изкърти нещо, за да може майсторът да действа“, посочи домоуправителят на жилищния блок на ул. „Лъджене“.

Той коментира още, че първоначално комуникацията му с обитателката на четвъртия етаж била трудна, но най-накрая намерили общ език. „Ако на мен собствениците не ми осигурят достъп, няма как да си свършим работата. Не зависи само от нас като фирма "професионален  домоуправител". Ако има разбиране, всичко става много бързо“, категоричен е Иво.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Някой

Някой

12.03.2021 | 14:37

По принцип, никой няма право да ограничава достъпа до общите части, каквито се явяват щранговете! Или може да ги зазида, но при проблем трябва да се кърти! Аз например, съм монтирал ролетна щора и при проблем я вдигам и щранговете са отворени.

Отговори
10 0
Ицко

Ицко

12.03.2021 | 14:23

Абе да го та..вам и домоуправителя и съседите. Има си Закон за управление на етажната собственост" Алооо. Там си пише кой кога и защо носи отговорност при такива случаи на течове. А и има и така наречените технически независиви ВиК инженери, които ходят и дават съвети. Едно дело като се спретне на тази студентка и ще и се завие главата. Ще плаща до дупка всичко и всякакви щети !

Отговори
10 1
Васил Петров

Васил Петров

12.03.2021 | 09:10

Толкова ли нямат мозък??? Да се качат през капандурата в подпокривното пространство, с едно парче тръба Ф100 да отклонят водата /има си отвори/ и готово!!!!!

Отговори
8 1
васил

васил

12.03.2021 | 09:05

Толкова ли нямат мозък... Да се качат през капандуата в подпокривното пространство, с едно парче тръба да отклонят водата и-и-и проблема е решен!!!!!

Отговори
3 2
Гроссе  специалист

Гроссе специалист

12.03.2021 | 11:17

Василе ти от средновековието ли идваш?

Отговори
2 4
Баш Майсторът Бай Ганьо

Баш Майсторът Бай Ганьо

12.03.2021 | 13:57

Ами за строителни изпълнения със средновековно качество и конструктивна мисъл - такива и предложения за ремонт!

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?