71

Съседски войни: Пловдивчанка иска смъртен акт за котката Шушка

Епикриза, която да удостовери от какво е умряла уличната котката Шушка, иска пловдивската зоодоброволка Василка Пенчева. За смъртта на любимката си тя подозира съседи от другите входове и твърди, че те редовно замервали животинките с камъни и ги наранявали. 

Жената от години се грижи за уличните котета пред бл. 23 в ​ЖР „Тракия“. Мъжът й Ивайло пък им сковал къщичка пред входа, за да си имат дом и да не мръзнат  в студа. Застлали са го с топло родопско одеяло.  Постепенно обитателите в „жилището“ станали 6. Те доброволно споделяли храната и постелята си от време на време и с приходящи гладници. 

Грижите за животните обаче често стават повод за междусъседски конфликти, тъй като мацетата редовно ровели в градинките с цветя пред другите входове и ги ползвали за котешка тоалетна. Заради забележки на някои от съседите те се превърнали в естествените заподозрени за посегателствата над уличните любимци. „Намирахме отровени и убити котета. Други просто изчезваха, разказва г-жа Пенчева. Такава била съдбата на Мацко, Поразяващите очи, Таласъма, Сънчо, Пухчо…

 „Когато Шушка роди, спах на пейката пред входа до тях цялата нощ. Бях си взела и една балтийка, за да не станат жертва на уличните кучета, котараци или лоши хора“, разказва жената. Така Малкия Мук, Малечка и Палечка оцелели близо четири месеца. Преди два месеца обаче и те изчезнали.

Ивайло вече подготвя втора къщичка за бездомни котета

Съмненията, че мъничетата са отровени, станали причина мъжът й, бивш рейнджър в Афганистан, да предупреди заподозрените съседи да спрат да тровят и тормозят животните. Те, от своя страна, пък се оплакали в полицията и завели дело срещу него за заплахите, които изрекъл. Събрали подписка и от съседите в техния вход. Дни след това ​Василка забелязала, че Шушка не е добре. „Котето нямаше сили. Вдигна и температура. Веднага го заведохме във ветеринарна клиника. Платихме прегледа и го оставихме за лечение. Поставиха му няколко антибиотика, защото лекарката реши, че заради температурата Шушка има някакво възпаление“, разказва мъжът на Василка - Ивайло.

След два дни престой в клиниката Шушка умряла.

„Котето или е отровено, или стана жертва на лекарска грешка“, убедено е семейството. Подозренията им, че ветеринарите също може да са виновни, е, че не са издали документ за смъртта на Шушка. Зоодоброволката редовно се обаждала да поиска съответния документ, който да удостовери официално причината за смъртта на котката. Лекарите обаче няколко пъти отлагали, което засилило подозренията им. Преди ден те заплашили лекарите, че ще дадат гласност за съмнителната смърт на любимата Шушка.

„Дойдоха в клиниката и жената започна да ни заплашва, да вдига скандали. Когато котето е умряло и им е предадено, госпожата е получила протокол от дежурния колега. Обещах, че ще получи и епикриза на следващия ден“, разказва собственикът на клиниката. Той е категоричен, че котето не е отровено. „Имаше неврологични симптоми, подозирахме възпаление на мозъка и предложихме скенер, но те отказаха. За два дни състоянието му много се влоши и умря“, разказва лекарят.

Днес семейството вече трябва да получи мечтаната епикриза. Добрата новина е, че в случая съседите са оневинени от лекарите и те се надяват междусъседските страсти да утихнат.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Аналллддооо

Аналллддооо

10.12.2022 | 12:12

Ненормална работа, много изчатка народа

Отговори
8 3
Meço Hayvanski

Meço Hayvanski

10.12.2022 | 10:06

Аз обичам животните , но това ми идва прекалено. Храненето на улични котки води до увеличаване популацията на бълхи

Отговори
12 6
човек

човек

10.12.2022 | 10:29

Това е абсолютно точен отговор. Който иска да има котка или куче, взима си у дома, както ние сме направили, и се полагат грижи в дома, а не на улицата. Всико друго даже трябва да бъде наказуемо с глоби, защото превръщат предблоковите пространства в нелицеприятни площадки и т.н. Някак си хората полудяха---- хранят уличните котки и кучета, създават прекрасни условия да се размножават безпричинно, а са забравили за своите родители, баби и дядовци, я в Пловдив, я в някои отдалечени села.....

Отговори
11 6
JJJ

JJJ

10.12.2022 | 09:28

Луди хора!

Отговори
11 6
Един шофьор

Един шофьор

10.12.2022 | 09:59

Ивайло трябва да гледа на Василка " котето" , а не уличните котета.

Отговори
11 6

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?