Следвайте ни

Съседите на баба Марийка настръхнаха, не я пускат в апартамента й

viber icon

Желанието на баба Марийка да се върне в апартамента си след като беше изписана от Центъра за психично здраве в Пловдив предизвика притеснение сред съседите й. Днес тя и Ангел Грънчаров, който се явява като нейн защитник в обществото се появиха пред входа на блока като поискаха достъп до апартамента й. Причината да се обърнат към комшиите е, че входът е с електронен чип. Съседите обаче въстанаха срещу намерението на старата жена да се настани в жилището си, тъй като се опасяват, че ще преживеят същия кошмар както преди години при съжителството си с нея, и отказаха да дадат устройството. 

Пред екипа ни те показаха входната врата на апартамента на жената, който в момента е запечатан с пяна, за да не излизат миризми и зарази. Те са се погрижили жилището й да бъде изчистено след като тя заживява в институция, но определят процеса по почистването като ходене по мъките, тъй като никой не е искал да се заеме със задачата. В крайна сметка от него са премахнати купчини боклуци, сред които и трупове на котки и плъхове. Защитници на животните пък извеждат 3 котки, които са оцелели сред сметта. Потърпевшите се оплакват, че не са можели да се отърват от хлебарките, заради навиците на старицата. Една от живущите в блока пък се разболяла и починала заради нечистотиите в сградата, разказват още съседите.  

В момента обаче те отново са разтревожени за спокойствието си, тъй като баба Марийка настоява да влезе в собствеността си. Всъщност по закон тя не е поставена под запрещение и има право на достъп до законно принадлежащото й имущество. Недоволна е, че съседите й са разчистили без нейно съгласие и твърди, че по този начин са я ограбили. 

Според Грънчаров, който я е взел под крилото си още преди години, когато я вижда да спи на улицата, въпросът опира до човещина и моли някой от нейните съседи да я прибере в дома си. Той самият обаче отказва да я вземе при себе си, тъй като „Бог я е пратил при хората от този блок“ по негови думи. Баба Марийка също не желаела да отиде у него. Грънчаров обвинява съседите за враждебното им отношение към старицата, която иначе според него се спогажда добре с животинки. Той е човекът, който я извежда от Центъра по психично здраве, където тя беше настанена в последните 53 дни. Тя напуска лечебното заведение по пантофи и бърза да си влезе в апартамента. 

Според всички запознати жената има син и дъщеря, но не е ясно точно каква е тяхната ангажираност по проблема. От дирекция „Социални грижи“ дадоха информация на наш репортер, че наследниците на баба Марийка не са се отказали от нея. Водени са разговори със сина й. В същото време от дома за стари хора „Св. Василий Велики“ уведомиха екипа ни, че синът и заявил, че не желае да се грижи за нея. 

От Центъра за психично здраве обясниха пред „Марица“, че казусът опира до семейни и социални проблеми. Според специалистите от лечебното заведение жената е изписана с подобрение като официалното становище гласи, че тя е вменяема. Поставена е диагноза за начална форма на деменция, каквато е нормална за възрастта й от над 80 години. 

От дома за стари хора, където баба Марийка е живяла подозират, че контролираната среща в лечебното заведение най-вероятно е повлияла на навиците на жената. Според директорката на дома, Мина Христова, Мария има слабост към събирането на боклуци, което прави съжителството с нея невъзможно за околните. Тя смята, че за безопасността на възрастната дама е добре тя да бъде насочена към институция от затворен тип, за да се контролира проблемът със събирателство на смет. Под леглото й в дома жената редовно е събирала по 3-4 чувала, около които са се въдели хлебарки. Това е накарало няколко санитарки да изявят желание за напускане, тъй като баба Марийка е ставала агресивна, когато се е почиствало. 

Съседите на Мария се опасяват, че некомфортното съжителство няма да е единствения проблем, ако тя се нанесе в апартамента си. Те разказват, че тя е спяла на дървена греда над входната врата, като често е молела за помощ да стигне до импровизираното си легло заради натрупаните боклуци. Те се притесняват, че това е опасно за живота й и молят институциите да се погрижат, както за спокойствието на всички в блока, така и за безопасността на бабата. 

В крайна сметка, не е ясно какво ще се случи по казуса, тъй като и двете страни възнамеряват да се обърнат към компетентните органи. След скандала със съседите пред блока Грънчаров натовари в колата си баба Марийка, за да отидат да й купят обувки. Нейното намерение е да вземе последните си две пенсии, които възлизат на 1000лв. по нейни думи и да си намери квартира още днес. Ако не успее жената казва, че ще отиде на хотел за 100 лв. на вечер. 

От общинската дирекция „Социални грижи“ посочват, че има варианти за настаняването на жената в институции от социален тип, но тя категорично отказва да живее на такова място. Подписала е писмена декларация за отказа си. От дирекцията посочват, че по закон дори да бъде поставена под запрещение без нейното съгласие няма как тя да бъде принудена да постъпи в социално заведение. 

Желанието на съседите пък е да бъде уважено тяхното право на спокоен живот, както и да се постави запор на апартамента на баба Марийка, така че разходите по почистването, които възлизат на хиляди левове да им бъдат възстановени. Те обвиняват Ангел Грънчаров в интерес към имота, като тълкуват ангажираността му по случая с желанието му да наследи апартамента. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

Пловдив 2

Пловдив 2

28.08.2021 | 17:29

Браво на репортера Ви за обективното представяне на случая! Дъщеря й и сина й не са я погледнали! Не ги е срам!

Отговори
18 0
Пловдив

Пловдив

28.08.2021 | 17:27

Браво на репортера на Марица! Обективно е отразила случващото се! И от юридическа, и от социална гледна точка! Истината е, че все пак тя има деца! Те са и нейни наследници! И те е редно да се погрижат! Но пък да живее в болница...не е редно!

Отговори
16 2
Това е България

Това е България

28.08.2021 | 15:07

На всички бедни, възрастни, беззащитни хора заграбват имотите. Всеки в България е вече крадец, боклукджия, но се прикриват. Такива като баба ти Марийка болт. С лопата да ги риниш. Такъв човек като нея, след като си изкарва сама прехраната и никои не се грижи за нея не вярвам да има деменция, тава е номера на китайката. Институциите да и прилагат апартамента наготово, като я изкарват луда и опасна! Такива случаи много!

Отговори
12 9
Глас народен

Глас народен

28.08.2021 | 19:08

Вие, пиете ли си хапчетата!?

Отговори
8 3
Янева

Янева

28.08.2021 | 13:27

Деменцията е прогресиращо заболяване и термин, като "подобрение" при тази болест не съществува. Ако не се открие точния медикамент, който да успокои болния, то той наистина е агресивен. Констатира ли се деменция, пациента се нуждае от ежечасно наблюдение и грижа! Ако близките не могат да поема разходите и да настанят човека в дом за дементни, са длъжни да се грижат за болния! Той е опасен най вече за себе си! Най-малкото ще забрави нещо на котлона и ще запали не само себе си! Горките съседи!

Отговори
27 5
Пловдив

Пловдив

28.08.2021 | 17:59

За това има деца, т.е. наследници! Не е работа да ни занимават с подобни житейски казуси! Нали?! А за котлона...всички ще остареем, дори и Вие!

Отговори
8 5
Гого

Гого

28.08.2021 | 13:05

Тоя кумуфендел е болен и да си оди обратно у кукумицинския дом и ьа си пие лекарствата, а не да усмърдява блока

Отговори
10 16
Ваня Георгиева

Ваня Георгиева

28.08.2021 | 12:52

"Една майка ,може да се грижи за 10 деца ,но 10 деца не могат да се грижат ,за една майка"....Жалко !Дано да се намери изход от тази ситуация!

Отговори
34 1
Теменужка

Теменужка

28.08.2021 | 11:05

Децата на бабата могат да и купят една малка къщурка с парите от апартамента и тя да си събира там боклуци без да пречи на никого.

Отговори
29 3
Глас народен

Глас народен

28.08.2021 | 19:09

И на Вас да купят!

Отговори
3 9
Теменужка

Теменужка

28.08.2021 | 11:03

Децата на бабата, могат да и вземат една малка къщурка с парите от апартамента и тя да си събира там боклуци, без да пречи на никого.

Отговори
18 4
Габи

Габи

28.08.2021 | 09:18

Единствено децата и са длъжни да се грижат за тази жена. Съседите са в правото си да искат да живеят нормално испокойно. Що за глупост е съседите да я гледат, а наследниците да нямат никаква отговорност. Държавните институции да си свършат работата, а не само да лежат на държавната хранилка.

Отговори
47 2
Гинка Георгиева

Гинка Георгиева

28.08.2021 | 09:01

Според правилника на етажната собственост,съседите имат право ,ако направят общо облакване жената да бъде пренесена да напусне,поради това ,че безпокои всички в блока.Но ако всички прояват голяма любов към нея и я вземат по една седмица в своите си апартаменти да я хранят да се грижат за нея,Бог ще се смили над тях,защото Словото казва обичай неприятеля си ,ако ти ударят едната буза дай другата.Съседите са подложени на изпитание чрез тази жена,дали вместо омраза да и дадат любов.

Отговори
10 28

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?