Следвайте ни

Съседи до „Марица“: Нов строеж напука стените на масивна 4-етажна сграда

viber icon

Четириетажна кооперация на бул. „Васил Априлов“ в Пловдив може да пропадне заради започнал строеж в непосредствена близост. В сградата са се появили пукнатини. За това алармира пред „Марица“ Петко Сейменски, който държи магазин на приземния етаж. Той е и най-потърпевш, тъй като в помещението има сериозни деформации. На няколко места са напукани плочките, а в тоалетната има огромна цепнатина по стената. Сейменски твърди, че пукнатините се разширяват, а вратите на партера и на първия етаж вече не могат да се затварят нормално, което говори за пропадане на сградата от страната на изкопа. 

„Кооперацията е на калкан с извършващия се строеж. Проблемите започнаха, след като дойде машина за набиване на пилоти. Надявам се пропадането да спре дотук, защото не знам какви биха били последствията, ако нещата се задълбочат“, коментира Сейменски. На 11 февруари той и живеещите в сградата са входирали жалба в район "Централен“. Четири дни по-късно обектът е посетен от двама проверяващи. След оглед те заявили, че не е ясно дали пукнатините са в резултат на строежа, или са се появили по-рано.

Петко Сейменски

„Това обвинение в лъжа ме обиди, но целта е да реагираме, преди да е станало твърде късно. Ако специалист направи оглед, ще констатира пропадането и напукването. Иначе собствениците казват, че ще отстранят създадените ни проблеми. Но всеки е изпитал на гърба си горчивия опит от подобни неща. Въпреки че е тяхно задължение по закон, ние се притесняваме и се интересуваме дали може да се оформи някакъв протокол за обещаните от тях действия, за да не останат само думи. На информационната табела пише, че строежът ще продължи 2 години. Строителите и изпълнителите са си в правото - имат разрешително и всичко, но нека да не е на наш гръб и да не увреждат нашето имущество“, казва Сейменски.

След лутане по институции и служби той решил да се обърне към „Марица“, като се надява проблемът да получи някакво решение.

„Надявам се само да не става по-зле, но се опасявам, че ситуацията отива в лоша посока“, коментира още той.

Молбата на Сейменски и на обитателите на сградата е да се провери дали при изпълнение на изкопа и на последващото фундиране са спазени проектните технологични изисквания за работа.

 На информационната табела на обекта е посочено, че изпълнител на строежа е фирма „Скафф“ ЕООД, а „Алексо 84“ ООД е възложител.  Дейностите се извършват на бул. „Васил Априлов“ 18, на мястото на бившия ресторант „Туин Пийкс“, който беше съборен.

 

Фирмата изпълнител:

Общинска проверка не откри нарушения 

Запознати сме с жалбата и нямаме притеснения, коментира пред "Марица" представител на фирмата изпълнител "Скафф" ЕООД. От Общината вече идвали на проверка и заключили, че няма нарушения. Поставени са маркери за пукнатини, както и няколко вида допълнителни подпори. От "Скафф" ЕООД обясниха, че сградата в съседство е обезопасена по всички възможни начини. 

От възложителя „Алексо 84" ООД пък посочиха, че е имало множество проверки, които установили, че сградата се строи съобразно всички изисквания. След поставяне на маркерите за пукнатините било установено, че няма изместване на сградата вследствие на започналия строеж.

„В момента дори правим нова подпорна стена, за да сме сигурни, че няма да има никакво изместване, което всъщност забавя нашия проект. Тази сграда е по-укрепена сега, отколкото е била преди ние да започнем“, твърди представител на „Алексо 84“ ООД. 

 

Георги Стаменов, кмет на "Централен":

 Спешно ще огледаме за щети 

По най-бързия начин ще проверим дали е основателна жалбата за нанесени при строителството щети. Земята е частна собственост и още през миналата есен бяхме издали разрешение за премахване на старата сграда. В момента няма как да кажем каква е причината за пукнатините. Възможно е да са стари, още когато бул. "В. Априлов" бе с паваж и много от собствениците се оплакваха, че по техните сгради са се появили пукнатини.  Ако напукването е в резултат на строително-монтажните работи, фирмата изпълнител е длъжна да възстанови щетите. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?