Следвайте ни

Санирането подлуди блок в Кючука СНИМКИ

Собствениците настояват изпълнителят да отстрани дефектите. От общината отказват съдействие и настояват да се подпишат протоколите за издаване на обекта

viber icon

Санирането на жилищния блок на ул. „Акад. Петър Динеков” 19-25 в район „Южен” изправи на нокти собствениците на апартаментите. На общото събрание  във вторник те посочиха дефекти и държат фирмата да ги отстрани.


Ремонтът на блока с четири входа е възложен от Община Пловдив на фирма „Парсек груп” със средствата, осигурени по Националната програма за енергийна ефективност. Държавата е дала за санирането близо 400 000 лева. Строителите почти изцяло са приключили обекта. Ремонтиран е покривът, сложена е външна изолация, блокът е боядисан в светлосиво и розово, какъвто е цветът, определен от архитекти за  санираните блокове в "Кючук Париж". Във входовете обаче все още има кофи с боя и инструменти на майсторите, които имат довършителна дейност, преди обектът да бъде окончателно приет.

„Санирането е направено горе-долу добре, макар че имаше много проблеми и  строителите буквално ни подлудиха. По време на ремонта на покрива един от етажите беше наводнен. Капандурите не бяха закрепени, хвърчаха и щяха да ни убият. Добре е, че след намесата ни ги поправиха. От страна на Община Пловдив нямаше никакъв контрол, въпреки че два пъти писахме писма”, разказа един от живеещите в блока - Николай Чапански, който е и председател на сдружението.


Хората от блока поканиха на срещата служители на Община Пловдив и настояха да изискат добро качество от изпълнителя. Оказа се, че при подмяна на старите железни врати работниците са увредили домофоните на два от входовете, но след това не са възстановили щетите.  „Искам фирмата да ни възстанови парите за домофона, който трябваше да ремонтираме с наши средства. Монтажът струва 90 лева, кутията - 40 лева”, заяви Петър Близнаков. В другия вход също са събирали пари, за да включат отново домофона.


„Изнудвате фирмата. Вие бяхте предупредени”, остро реагира общинската служителка. Тя категорично отказа да назове името си за „Марица”, като обясни, че няма разрешение от Община Пловдив да разговаря с журналисти. Според нея домофоните трябвало да бъдат демонтирани, за да се сложат новите врати. „Проектът за енергийна ефективност не включва монтаж на домофони и вие прекрасно го знаете”, напомни чиновничката. „А къде бяхте досега и защо на двете ни писма никой от Общината не реагира?”, попита Николай Чапански.


Чиновничката си изтърва нервите. „Не мога да бъда на всички 52 обекта, които се санират”, реагира тя срещу хората. Те обаче продължиха да изреждат проблемите. Оплакаха се, че строителите са махнали старите первази, а новите са направени така, че когато завали, вътре в жилищата влиза вода. Входните врати са монтирани така, че зеят. Таблата във входовете не са боядисани, работниците са предимно от малцинството и не знаели как да държат четките. „Вижте как е сложен силиконът - на вълни е и няма да издържи дълго”, посочи един от собствениците изолацията на козирката.  

Старите розетки във входовете са свалени, но нови не са поставени, изреди още дефекти Чапански. Според общинската служителка обаче всички забележки били отстранени. Все едно работи в строителната фирма, недоволстваха от блока и сочеха плочките на тротоара, които според тях са пропаднали заради строителните машини. 

Служителката от общината обаче показа, че няма да се поддаде на натиск и не смята да настоява пред изпълнителя да оправи дефектите. Тя просто настоява собствениците да подпишат протокола за издаване на обекта. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?