Следвайте ни

Санаториум отказа прием на болен от Паркинсон - нямал кеш

viber icon

Пловдивчанинът Владимир Сираков и съпругата му, която е негов личен асисент, повикали на пожар свои приятели с кола, за да могат да се изнесат по бързата процедура от лечебното заведение  

Санаториум отказа прием на мъж от Пловдив с  отпусната целева помощ за балнеолечение и рехабилитация, защото той и съпругата му, която е негов личен асистент, не носили пари в брой и нямали наличност по карта. Средствата, които трябвало да бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане, били близо 600 лв. за 5-дневен престой. От управата на лечебното заведение обаче поискали сумата да бъде платена на място, за да бъде настанен болният.

Драмата се разиграла в началото на миналата седмица в община Минерални бани.

В Специализирана болница за рехабилитация „Айлин“ пловдивчанинът с паркинсон и съпругата му, която е негов личен асистент, изживели истински шок. Сиракови първо били настанени в стая, а след това изгонени, защото не искали да извадят пари от джоба си и да платят. Сумата след това щяла да им бъде възстановена от Агенцията за социално подпомагане. От санаториума са категорични, че тази възможност им била обяснена. Митка Сиракова обаче отрича. Тя твърди, че тя и болният й съпруг са били изгонени брутално от управата на санаториума. 

"Когато разбра, че няма да платим на момента, собственичката отсече - напуснете веднага.

Изхвърлиха ни като мръсни кучета,

после цяла вечер мъжът ми не можа да заспи“, разказва със сълзи на очите Митка Сиракова. Тя е огорчена, че въпреки предварителната резервация и отпуснатата целева помощ от държавата били изгонени все едно са измамници.

Тези, които са изпратени на процедури с отпусната целева помощ, имат две възможности, за да се възползват от процедурата. Първата е да бъдат настанени в рехабилитационното заведение, след това от ръководството му да изпратят документи за проведените процедури до Агенцията за социално подпомагане и сумата за престоя да им бъде изплатена. Вторият вариант е пациентът да плати от собствения си джоб парите и след това сам да чака парите от Агенцията за социално подпомагане.

Специализирана болница за рехабилитация „Айлин“, която е частна, процедирала само по втория начин. Това обаче не било обяснено ясно на Митка Сиракова, нито когато жената направила резервацията, нито при пристигането. За сметка на това обаче тя и мъжът <210> трябвало два часа и половина да чакат във фоайето, преди да ги настанят, за да оправят стаята. Освен това по думите й било възмутително и че в усложнена епидимиологична обстановка никои от пациентите не носели предпазни маски в коридорите.

Междувременно болният от паркинсон 

Владимир Сираков преминал през прегледи и му били назначени процедури.

Едва тогава се появил проблемът. От хотела поискали семейството да плати в кеш за лечението.

„Човекът, който е извършил резервацията, каза, че е преупредил клиентите за нашия регламент. Ние също й обяснихме, че няма проблем да остане, но първо да си заплати. Ние от своя страна ще й издадем фактура, направление и тя ще ги предостави пред социалните“, обясняват от СБР „Айлин“.

„А аз какво можех да направя - мъжът ми беше на леглото, бях разопаковала, казаха да си ходя. Само консумативите му са един куфар, защото всяка вечер му се правят промивки. Има сонда в стомаха, лекарства за диабет и антидепресанти нося. Аз съм с две коленни стави и с операция на гръбнака, но трябваше набързо да събера нещата, да го сваля от втория етаж и да моля познати да дойдат да ни вземат и приберат в Пловдив“, жалва се Митка Сиракова.

Според нея провеждането на рехабилитацията било от изключително значение, защото той е с поставен апарат заради паркинсона и му предстояла смяна на маркучите в болница "Токуда". Цялата процедура излизала около 1500 лв., но засега изчаквали, защото за да приемат мъжа в болницата, искали той и съпругата му да си направят PСR тест.

Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ццц

Ццц

27.10.2020 | 09:22

Елате бе хора, елате в Испания да видите как мед.сестра масажира краката на 95 годишна баба, защото й били изтръпнали и ги масажираше така все едно, че е майка й, с уважение и любов.

Отговори
0 0
Тони

Тони

27.10.2020 | 09:18

Ужас! Това е геноцид над възрастните хора! Да пази Господ да си болен в България! ТЪРГОВСКИ дружества са нашите болници, търгуват със здравето ни.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?