49
Следвайте ни

Самотна майка се бори за детето си, но не може без вашата помощ!

viber icon

Самотната майка Семра се бори съвсем сама с грижите за своето болно детенце Таси, което никога няма да оздравее. Тя се нуждае от голяма подкрепа, особено сега, на прага на най-светлия християнски празник Коледа. Бащата ги е изоставил в момента, в който е разбрал, че детето е увредено при раждането.Момченцето е на 5 годинки, но психическото и физическото му развитие е като на 5-месечно бебе. Таси е с няколко тежки диагнози: микроцефалия, ДЦП (детска церебрална парализа), спастична квадрипареза, епилепсия - терапевтично резистентна и тежко изоставане в НПР( невро-психическо развитие). Въпреки своята възраст, Таси тежи 29 кг и е висок само 109 см. Не може да седи сам, обръща се на една страна единствено с помощ, не може да говори, има лош контрол на главата, не посяга и не хваща играчки, но поне се смее на закачки. В момента му изписват две лекарства, които не се поемат от Здравната каса, едното се изписва на зелена рецепта (Клонарекс 0,5мг), а другото се купува с обикновена рецепта (Талопам 50мг).Таси приема и добавки заради изключително специалната диета, която му е назначена, за да може да живее нормално. Това са Вигантол, Магнезиев цитрат, Л карнитин, Хуск и рибено масло. Храни се 4 пъти на ден спрямо тази диета (кетогенна) като двете хранения са специално мляко, което се изписва по Здравна каса (Кетокала 3:1), а другите две хранения си ги набавя майката - заквасена сметана, кокосово мляко, зеленчуци, като не всички са позволени, мазни сирена- чедър, едам, бри, фета, пармезан, определен зехтин с 0,3% киселинност или растителни олия, без слънчогледовото,  заради специалните нужди на Таси от конкретна мазнина, месо и риба.Момченцето не може да се изхожда само и затова майка му му прави клизма всеки ден по няколко пъти. Използват памперси (S размер) за възрастни, както и специална козметика, тъй като поради диетата не може да се използва всичко. Майка му го маже със затоплен зехтин, сапун със зехтин, мокри кърпички и т.н. Финансите им произхождат само от телковото решение на Таси, което е в размер 930 лв, от които 200 лв. са за наем, около 100 лв за ток и вода, 50 лв. за телефон, около 150 лв. за лекарства и добавки, 90 лв. за памперси, едонични чаршафи и мокри кърпи, около 50 лв. за зехтин (по 100мл на ядене) и останалото е за други ежедневни нужди.Таси прави около 10 епилептични пристъпа на ден, които продължават около 30 секунди със спиране на дишането и опъване на цялото тяло, поради което майка му не може да го остави сам или дори с друг човек, тъй като има вероятност да направи голям епилептичен гърч (Гранд мал), при което трябва да се постави "Диазепам" за овладяване.

Също така, семейството има нужда от вертикализатор - специална инвалидна количка за детето, която да облекчи стоенето му в седнало положение поради заболяването ДЦП. Това е така, защото Таси постоянно е в легнало положение и макар майка му Семра да се опитва да го слага да седне, той винаги пада настрани. Поради теглото му и отпустнатостта на тялото, тя не може да го държи изправен дълго време. След 6 месеца рехабилитация сега Таси е малко по-подвижен, но заради пандемията рехабилитациите са преустановени. Семра прави вкъщи масажи на Таси, които обаче не са достатъчни. С вертикализатора Таси би могъл да усеща тежестта на тялото си в седнало положение, за да му помогне това да започне да се изправя, като също така количката има и функция за легнало положение, за да свикне Таси да пази равновесие.

Майката моли на първо време да й се помогне с памперси и мокри кърпи, защото това е най-голямото перо в семейния им бюджет и употребата им е непрекъсната. Всеки желаещ да помогне на малкия Таси, като преведе сума по свой избор на следната сметка:

BG33BPBI79321059155301
СЕМРА ОСМАН

Събраните пари ще се използват и за закупувнето на специалния стол и специалното легло, от които Таси има належаща нужда. Леглото е около 4000 лв., а столът - около 3500 лв. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Субсидии

Субсидии

06.12.2021 | 16:47

Ох боже колко мъка има по света. Партиите да бъркат в чекмеджетата и да дават

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?