Само в Марица: Предупредихме преди месец за опасната сцена

Преди около месец "Марица" предупреди за опасната сцена на културния дом "Борис Христов" и възможните инциденти. В статия на репортерката в културния ресор буквално пише:

"Сцената все още не е дооборудвана с необходимите неща, за да се използват безопасно чигите - железните конструкции, които държат всичко, окачено за украса, декор, осветление...

Това не се прави, защото Домът на културата “Борис Христов” на думи е артцентър, но по документи няма статут, не е ясно какво ще се извършва в него, не са описани дейностите, структурите, които ще го населяват, няма програма за заетост на залата.
След като компетентните органи все още не са подписали документите за сградата, очевидно има някакъв проблем, т.е. тя не е довършена.

В материала са изброени подробно всички подводни камъни, които могат да спънат работата в "златната сграда", излязла над 20 млн. лв. на пловдивската хазнна. 

Изреждат се буквално спънките, съпътстващи процедурана по взимане на акт 16 и какво следва:

След като се получи заветният Акт 16, приемателна комисия ще трябва да установи, че всички В и К и електроинсталации са направени качествено, и тогава домът ще бъде свързан с монополните дружества, коментира за “Марица” юристът Първолета Янкова. Няма ли този документ, сградата не би трябвало да е захранена с вода и ток, допълва тя.

За безопасността от пожар, никой не иска да говори. Всички дърпат уши против зла участ и се молят “да не чуе дяволът”.
Не са правени технически проби при максимално натоварване на всички инсталации, допълват сценични работници от Пловдивска опера. Те също са в очакване да се местят в новата сграда, но и за тях няма елементарни условия за работа - няма къде да репетират, залата на балета не е оборудвана с дръжки, мястото за столове в репетиционната на оркестъра не е достатъчно, за да се съберат всички музиканти...
Единственото напълно оборудвано и готово за експлоатация място са тоалетните в сградата, шегуват се музикантите. Но и там нещата не са съвсем както трябва, защото и канализацията с обратните води не е узаконена и не са сключени договорите с фирмите, които ще я контролират.
На 27 септември в Дома на културата ще влязат деца - талантите от Националното училище за музика и танцово изкуство “Добрин Петков”, и тяхната публика. Проектът е мултикултурен по случай Деня на франкофонската култура. Ще има дискусия по проблемите на децентрализацията в изкуството, ще се открие изложба “Виртуално изкуство”, празникът ще завърши със спектакъла “Шекспирови ноти” - лирична трагедия и бурлеска.
Ако разчитаме на това, че младите таланти нямат толкова големи изисквания към сцената, както професионалистите, този форум ще се случи. Но кой ще гарантира безопасността на децата в обекта, на който не са направени изпитанията и никой все още не се е нагърбил с контрола по време на експлоатацията му, питат информаторите на “Марица”.
На този етап звезди на “Пайнер” също няма как да пеят в залата на “Борис Христов”. Причината е съвсем простичка - няма трифазен ток на сцената. Техните проекти харчат огромно количество електроенергия, която изисква по-мощна инсталация.
След септември и октомври идват месеците, в които сградата трябва да се отоплява. Строителите са изградили основите на инсталацията за газ, но как той ще дойде до там, кой ще го пуска и как ще става топло на хората вътре, също още не е ясно.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
съседите

съседите

16.09.2013 | 20:21

След като се гавриха с нас цяла година,дадоха Акт 16,въпреки жалбите ни до Община Пловдив,ДНСК,РЗИ-бивше ХЕИ,ПловдивИнвест,Общински Съвет и т.н.Дори вестник Марица публикува няколко пъти наши сигнали.Точно събирахме цялата документация за Прокуратурата,сега ще добавим и това.Лично Кацарски,Тотев,Менда Стоянова са запознати,че НЯМАШЕ никакви проби и проверки-по закон трябва да са 72 часа,3 денонощия.Това са хора,чиито морал е най-малкото странен и несъвместим с длъжностите,които заемат.РЗИ до последно отстояваха закона,но накрая и на тях им свиха перките \"отгоре\".Скоро ще се видим в съда,както и ще запознаем и други медии с проблема.Но би следвало тези хора да отговарят персонално.

Отговори
0 0
Бандеров Цацаров Работник с червен потник

Бандеров Цацаров Работник с червен потник

16.09.2013 | 19:27

То само Тотев да беше ами тая зала като гледам откога я правят и колко пари бяха потрошени и колко нарушения има по нея все Тотев ви е в устата.

Отговори
0 0
пиар

пиар

16.09.2013 | 16:44

няма страшно тотев , ал кайда и хизбулла са го направили . в най - лошият случай може и пак славчо да е виновен , тоя душманин и подъл злосторник на светлото управление .

Отговори
0 0
...

...

16.09.2013 | 16:32

Очаквайте още много проблеми с тази сграда. Ако имахме институции въобще нямаше да и дадат акт 16. Необратимите конструктивни грешки, поради които залата загуби акустиката си, системите за отопление и вентилация, които са шумни и неадекватни, намаляването на зрителните места с 200 и т.н.

Отговори
0 0
Вачева

Вачева

16.09.2013 | 16:26

Неадекватността на този кмет вече коства един млад живот. Дори когато му показваш къде греши, той чува само ехо от ръкопляскания в празната си глава. Няма скала, по която да се измери некадърността му. Бог да ни пази от неговата глупост!

Отговори
0 0
г-н Бандеров

г-н Бандеров

16.09.2013 | 16:16

Аз като ви говоря, че Мамин Ваньо е вреден за пловдивчани, вие не вярвате. На ви сега!

Отговори
0 0
Цацаров

Цацаров

16.09.2013 | 16:15

Марица, спрете да предупреждавате, че както е тръгнало, ще вкарате Маминия Ваньо в панделата!

Отговори
0 0
работник

работник

16.09.2013 | 16:09

Нали Маминия получи акт 16, къде е блял?

Отговори
0 0
пристрастни

пристрастни

16.09.2013 | 16:05

марица все предупреждавате и все любимеца ви мамин не ви слуша . ако беше друг кмет щяхте да го разчекнете .

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?