Само в "Марица": Говори собственичката  на скандалния имот на ул. "Ручей" в Пловдив

В средата на месец май пловдивският квартал "Смирненски" бе разтресен от скандал. Причината - строеж в тревна площ в пространството между улиците "Ручей" и "Юндола". 

Недоволството сред живущите там назря, след като на място работници започнаха да слагат ограждения. Бяха показани всички необходими документи, включително разрешително за строеж. 

Хората настръхнаха при мисълта на тревната площ там да се издигне многоетажна кооперация. 

Оказа се, че собственичката на терена първоначално е имала 100 квадрата там, след което изведнъж се сдобила с близо 400, разказват живущите. "Незнайно как изведнъж окрупняват парцела на госпожата и тя се оказва собственик  на над 400 квадрата. Квадратите на всички собственици тук са прехвърлени на нея. Тя се оказва с разрешително за строеж на многоетажна жилищна сграда. Намерила е строител, който да построи сградата и да я обезщети с апартаменти", коментира тогава Тома Томов, който живее в блока до започналия строеж. 

"Няма да се строи тук, никой не са уведомили, никой не е съгласен. Ако строежът не спре, ще преминем към гражданско неподчинение. Няма да оставим нещата така", заканиха се хората. 

Малко след това посетиха главния архитект на Пловдив, за да търсят обяснение. Архитект Ахрянов каза, че има действащ застроителен план от 2008 г., на база на който се издава строително разрешение.

Пред" Марица" районният кмет Димитър Колев коментира, че става въпрос за частен терен и няма как строежът да бъде спрян, освен ако има неизрядна документация.

Няколко дни по-късно последва протест, както и среща с кмета на Пловдив Здравко Димитров. 

По-късно стана ясно, че живеещите на ул. "Ручей" обжалват в Административния съд одобрените през 2006 и 2008 г. подробни устройствени планове (ПУП), с които се разрешава застрояване на свободен парцел до блока им. Настояват те да бъдат отменени като незаконосъобразни и обявени като нищожни. 

След като се заформи и изкипя този скандал, собственичката на имота Мария Маркова потърси "Марица", за да сподели своята гледна точка и позиция. 
Публикуваме я без редакторска намеса. 

"Здравейте! Казвам се Мария Маркова и бих искала да изкажа позицията си като собственик на парцел, разбунил духовете на ул. "Ручей" в гр.Пловдив, район Западен.

Преди повече от 80 години моят дядо е притежавал земя от 5000 кв.м, намираща се в района на днешната ул. "Ручей". Върху този парцел той е имал тухларна фабрика. Около 50-те години на миналия век парцелът е бил отчужден с цел построяване на жилищни блокове. През 90-те години на миналия век една част от парцела е бил реституиран, друга част е върната на моето семейство чрез съда, а останалата част от имота не може да ни бъде върната, тъй като върху нея са построени сегашните жилищни блокове.
Държа да подчертая, че след отчуждаването на имота нашето семейство не е получило абсолютно никакво обезщетение (както беше споменато от някои от протестиращите)!!!

През 2002 г. аз - Мария Маркова, купувам от наследниците на дядо ми техните части от имота, върнат ни от съда, с което ставам единствен собственик на въпросния имот. След това възложих да ми бъде изготвен ПУП, с който да установим параметрите на това, което може да се построи по закон.

Споменатият вече парцел НИКОГА не е бил със статут на зелена площ и НИКОГА не е имало детска площадка върху него, а е бил предназначен за застрояване!
Сега, 20 години по-късно, когато искам да построя сграда на МОЯТ наследствен имот, аз се сблъсквам с протестиращи хора. Хора, които сега живеят в блокове, построени на земята, която е била притежание на дядо ми! Искам да попитам с какво право те протестират???
По проект бъдещата сграда е проектирана да бъде на отстояние 14 метра от калкана на блока, намиращ се в съседство.

Ще бъда благодарна, ако публикувате моята позиция по този казус без редакторска намеса!


С уважение,
Мария Маркова

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
20 коментара
Нина

Нина

30.05.2021 | 18:20

То май всичко с протести и подписки взехме да решаваме. Разбираш, не разбираш, нямаш нужната компетентност, но протестираш и крещиш. А блокавете около въпросното место ливади ли са? А ?????????????????????

Отговори
3 5
Има  нужда  и  от  ливади

Има нужда и от ливади

30.05.2021 | 19:30

Ама каточели най големите ливади живеят в тия блокове. Защото са проспали времето когато е трябвало околностите да ги засадят с дръвчета та сега да има гора около тях а не да се чудим че има много въглеродни емисии. Около тези блокове е нужен кислород,защото в тях живеят хора. Така ще си помогнат и в борбата с пандемията.

Отговори
1 0
Архитект

Архитект

30.05.2021 | 15:16

Кой е проектантa на сградата и коя е надзорната фирма?

Отговори
6 0
Архитекте

Архитекте

30.05.2021 | 19:37

Трудна задача си поставяш. Искаш да извадиш от корен квадратен минус еденица. Тази задача и Мирча Кришан не я е решил като се е насочил към ваденето на кръглия корен.

Отговори
1 0
Архитект

Архитект

30.05.2021 | 14:17

Дори комунистите да са конфискували имота на тази госпожа /нейните наследодатели/ то този имот е бил ливада, земеделска земя, градина или нещо подобно, но не и УПИ за жилищно застрояване, както в момента е трансформиран по нейни думи. Никой не оспорва собствеността й, по интересното е как от неурегулиран имот е станал след 2002 година УПИ за жилищно застрояване /по нейни думи е това/ и вероятно там ще се открият доста пропуски в общинската администрация, тъй като този поземлен имот вероятно е бил в състава на УПИ за комплексно застрояване, защото наоколо са само жил. блокове. ВКС е върнал поземлен имот на госпожата, а не УПИ в което може да се строи. Не може да изтъкваш собствеността си върху имота, като основание да се нарушава закона. И в царско време е имало закони за благоустрояването и са се спазвали. И сега има хора със земеделски земи, които не могат да ги застроят, защото закона не позволява по една или друга причина.

Отговори
12 7
Десен

Десен

30.05.2021 | 11:35

Щом кмета на района казва, че нищо не може да направи, работата мирише точно на ПИМК и техния строеж в Кючука до Юбилейния блок. Ще обжалват, ще завеждат дела хората и накрая съдът ще каже - всичко е тооочно и пак ще има блок. Продавайте и се махайте от района.

Отговори
13 2
Валери

Валери

31.05.2021 | 13:17

Това е най-правилното решение! Продавайте, нарамвайте дисагите и си отивайте на село!

Отговори
0 0
А.Костов

А.Костов

30.05.2021 | 11:18

Защо не разкаже за измамите, които са направили за да има този ПУП ? Защо не обясни как от КИНТ до 3 има почти 4 . Имай търпение госпожо , ще разплетем случея ! Ще потърсим и сметка на съучастниците ти !

Отговори
18 12
Петиция

Петиция

30.05.2021 | 12:38

Моля, обявете как може да се свържем с инициативния комитет?

Отговори
9 6
Дгд

Дгд

30.05.2021 | 12:49

Завиждаш

Отговори
5 1
Васка

Васка

31.05.2021 | 14:28

Метровия съдия първо да провери и тогава да си съчинява небивалици

Отговори
1 0
Ваняуч

Ваняуч

31.05.2021 | 15:52

Уважаеми господин Костов,или както Ви нарече кмета МИрОВИ СЪДИЯ напишете си телефона и ще Ви отговоря изчерпателно

Отговори
0 0
мхм

мхм

30.05.2021 | 09:49

Дъртата, стара, миризлива дропла иска да яде, да яде ,докат са задви от пукница... Алчна, мазна кранта!!!

Отговори
14 18
Някой

Някой

31.05.2021 | 13:20

Уважаеми МХМ, отидете на гробищата на Рогошко шосе, постойте и погледайте малко. Навярно ще видите много погребални коли, но нито една с ремарке. Не използвайте такива епитети за тази жена, без да я познавате. Но, ако изхождате от собствена гледна точка, МОЖЕ!

Отговори
3 0
Госпожа  Маркова

Госпожа Маркова

30.05.2021 | 09:42

Просто трупате негативна карма върху себе си. Ако е жив вашия дядо не съм сигурен че и той ще постъпи като вас. Живущите в съществуващия блок са закупили и правото на строеж. Те искат и чист въздух да дишат. Ако говорим за вашата собственост то тя някога е била на султана. И неговите наследници да си търсят правата като такива. Архитектите не се съобразяват с нуждите от чист въздух а и вас това не ви интересува докато не заживеете в новостроящото се жилище.

Отговори
17 16
Гето с Герб

Гето с Герб

30.05.2021 | 09:35

Излиза, че сегашните правила и закони не работят за хората. А на управниците това им е работата.

Отговори
15 8
Младен

Младен

30.05.2021 | 09:12

Дърта, алчна,.крава.

Отговори
16 20
Пловдив

Пловдив

30.05.2021 | 08:19

Ако на всички ни върнат имотите на дядовците в Пловдив ще трябва да се строй нов град. Комунистите грабиха имотите и даваха панелни жилища за ,,компенсация" като заграбваха земята. В целия свят тази практика е порочна. Отчуждават ти имота за бъдещото преселение на селяните в града. Панелките са типичен пример при индустриализацията през70те и80 те години в града ни. От 100 апартамента в един панелен блок само реалните собственици на отчуждените имоти са около 10. През 90 те върнаха на голям брой хора имоти но на пострадалите от кражбата на комунистите не върнаха нищо. Трябва нов закон които на основание на грешките на комунизма и отричането му да върнат на всички собственици земите под панелките с право наследниците един ден да имат възможност да строят при баракуването на панелните жилища.

Отговори
19 18
Пийй си хаповете

Пийй си хаповете

30.05.2021 | 09:12

Бати смешника

Отговори
14 5
Оп  недей

Оп недей

30.05.2021 | 11:40

Неговите са цианкалии.

Отговори
6 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?