Следвайте ни

Само днес! Гледаме Панагюрското злато безплатно

Авиомузеят показва картичка, изпратена на 6 септември от убиеца на капитан Райчо Николов

viber icon

Всички музеи и знакови туристически места в града ще работят с вход свободен в Деня на Съединението.

Музеят на авиацията свързва по един любопитен начин Съединението с български бойни пилоти. В експозицията за 6 септември са включени знакови експонати като тетрадката за събиране на пари на героя Андрей Топракчиев. Бившият заточеник в Диарбекир е баща на бойния пилот Христо Топракчиев.

Това е вторият наш военен летец, завършил школата на Луи Блерио, който е герой от Първата световна война.  

В музея ще бъде изложена пощенска картичка от 6 септември, изпратена от Коста Тодоров - убиец на капитан Райчо Николов. Тя се пази от наследниците на героя на Съединението Иван Андонов.

Историческият музей ще пуска безплатно в две свои сгради - тази за Съединението на едноименния площад и експозицията за възраждането ни в Стария град.

Археологическият музей ще пуска свободно гости до 15.30 часа. В него тече експозицията „Преоткритият свят на Стара Европа”. В нея са пет уникални златни съкровища, сред които Панагюрското, Вълчитрънското и Дъбенското.

Природонаучният музей е следващата спирка за добро прекарване на празника. Той ще бъде отворен през целия ден, като акцент в експозицията му са аквариумите с редки риби на приземния му етаж.

Пет обекта от Градската художествена галерия ще са отворени за гости. Това е новата галерия „Капана", изложбената зала на ул. „Гладстон", временната експозиция на Главната, Иконната галерия в Стария град и Къщата за мексиканско изкуство.

Всеки може да посети свободно и култовите обекти от ОИ „Старинен Пловдив" - Античния театър и Римския стадион.

Галерията „Златю Бояджиев” също отваря врати за посетители.

Малката базилика ще работи безплатно през целия ден.

С вход свободен ще работят „Хиндлиян", Балабановата къща и „Стамболян".

Перлата на Стария град - Етнографският музей, няма да е изключение. В него са изложени картините от „Мелнишки цикъл" на Златю Бояджиев. Те са предоставени от РИМ „Благоевград".

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?