Следвайте ни

Само 27 семейства от Пловдивско искат COVID социална помощ

viber icon

Само 27 семейства от област Пловдив са подали заявления за отпускане на месечна помощ на родители, чиито деца са под карантина заради COVID-19. Това съобщиха за „Марица“ от Агенцията за социално подпомагане.  Одобрени са само 3 от кандидатите. Документите на останалите все още са в процес на обработка. Сред получилите подпомагането са семейства с дете, учащо в първи клас, в трети клас и две деца в седми клас. Подадените заявления за страната са доста повече – 340, като одобрените за момента са 58. 

Размерът на помощта за семейства с едно дете e 610 лв. за месец, с две или повече деца - 915 лв. Тя е пропорционална на дните от карантината. Ако детето е изолирано 14 дни, то тогава семейството му ще получи 305 лв.

Въпреки че от началото на годината масово се карантинират деца, една от причините за малкото подадени заявления е подоходният критерий, според който доходите на единия от родителите не трябваше да надвишават минималната работна заплата за страната – 610 лв. Очаква се обаче през следващите дни да има по-голям наплив след одобрените от правителството промени в правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане. С измененията подоходният критерий се вдига на 915 лв. на член от семейството, т.е. месечният доход на родителите с едно дете не бива да надвишава 2745 лв., на тези с две деца – 3660 лв., обясняват от Агенцията за социално подпомагане. Друга новост е, че от помощта вече ще могат да се възползват не само родители чиито деца са под карантина, но и тези които са преминали на онлайн обучение. 

Освен подоходния критерии другото условие за получаването на целевата помощ за COVID-19 е децата да са до 14 години, а единият или двамата от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата. Месечна помощ получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигурява, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредната епидемична обстановка. Подпомагането се отпуска и на семейства на роднини или близки и приемни семейства, в които има настанени деца.

За да я получат, родителите трябва да представят на дирекциите за Социално подпомагане заявление-декларация по образец и да вземат служебна бележка от работодателя си. Ако въведената в училището или детското заведение мярка обхваща период от два или повече месеца, семействата, на които е отпусната помощта, трябва да предоставят всеки месец удостоверения за доходи.

Образецът на заявление-декларация за отпускане на тази помощ, както и примерен образец на служебна бележка родителите на деца под карантина могат да намерят на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане, раздел „Социални помощи“, подраздел „Документи“ и в рубрика „КОРОНАВИРУС COVID-19“. Има и онлайн опция за заявяване, но трябва да имате електронен подпис или да изпратите документите сканирани по имейл - [email protected]

При определянето правото на отпускане на помощта вече се взема предвид месецът, в който в училището са въведени ограничения във връзка с извънредната епидемична обстановка, а не месецът, предхождащ подаването на заявлението. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?