Следвайте ни

Само 20 татковци в Пловдивско предпочетоха да сменят памперси вместо да работят

viber icon

Бащите, които са заменили майките в грижите за новороденото са намалели с четири пъти само за година. 20 са татковците от Пловдив и региона, които са избрали да сменят памперси, докато съпругите им са се върнали на работа, показват данните на НОИ за първите шест месеца на годината. Мъжете, които са поели опека над децата между 6 и 24-месечна възраст за същия период на 2019г. са 96 или това означава, че са намалели със 76. 

Вероятно това се дължи на пандемията и кризата на пазара на труда. Докато едни се опасяват да не загубят работното си място, то други не искат да излизат в бащинство, защото заплатата им е голяма. Така например, ИТ специалистите рядко се решавали на крачката да отменят майката и да поемат грижите за децата, казват експерти. Причината е, че месечната им ставка е в пъти по-голяма от максималния осигурителен праг, а бащинството не може да е повече от 90% от него ( 3000лв.). Това означава, че ако един компютърен специалист взима 5000 лв. и вместо да работи гледа детето, месечните доходи на семейството ще се свият с 1800 лв. Освен това мъжете предпочитали да не причиняват загуби на фирмите си в следствие на отсъствието им, добавят експерти. Само тези, които работели от вкъщи успявали да съчетаят работата с помощта. 

Най-често софиянци (123) се решават да сменят офиса с памперси. Макар и с голяма разлика веднага след тях се нареждат татковците от града под тепетата (20) и варненци (18). През първите 6 месеца бащите получават 90 на сто от размера на заплата, на която се осигуряват. През останалите 12 месеца сумата е фиксирана - 380 лв. Данните на НОИ показват, че обезщетението, което получават мъжете, излезли в бащинство, е с около 200 лв. по-високо от това при жените. Средно бащите взимат по 1274 лв. месечно или по 58.94 лв. дневно, а жените 1054 лв. или 28.93 лв. дневно. Оказва се, че най-често мъжете оставят професионалните си задължения, за да заменят съпругата си, когато тя заема ръководна позиция.

1231 души пък са се възползвали от възможността да излязат в 15-дневен отпуск при раждане на наследник.

Снимка от Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?