Следвайте ни

Салмонелоза повали петима за седмица

viber icon

Петима души бяха повалени от салмонелоза в Пловдив и областта през последната седмица. За това информираха от Националния център по обществено здраве и анализи. През този период 26 август - 1 септември само в София-град е имало повече заболели от опасната и неприятна инфекция - 9. Специалистите алармираха, че за първи път в Пловдивско и региона са заболели толкова много хора за кратко време.

Салмонелозата е остро инфекциозно заболяване, което засяга храносмилателната система, и по-специално тънкото черво. Негов причинител е едноименната бактерия. Това е едно от видовете хранителни натравяния, които са често срещан проблем през горещите месеци и по време на празници, когато на пазара има пренасищане от определени хранителни продукти.

Когато салмонелите се озоват в организма, те се прикрепят към лигавицата на тънкото черво и отделят вреден токсин, който причинява отравяне. Салмонелите са устойчиви бактерии, затова отстраняването им от организма става по-трудно, отколкото при други хранителни натравяния.

Най-застрашени от салмонелоза са децата, възрастните и хората, които вече са имали такъв проблем, тъй като тяхната имунна система е по-слаба.

Най-честата причина за заразяване със салмонелоза е консумация на продукти от животински произход, в които има салмонели. Обикновено това са храни, които са съхранявани неправилно или не са преминали през достатъчно дълга термична обработка. Човек обаче няма как да установи, че яде заразена храна, тъй като салмонелите не променят нито вкуса, нито мириса <210>.

Салмонелозата може да бъде причинена и от лоша хигиена, затова, когато обработвате месо преди готвене или когато белите яйца, задължително трябва да работите с чисти ръце.

Първите симптоми на салмонелозата са налице между 12 и 72 часа след натравянето. Съществуват няколко форми на инфекциозното заболяване, като всяка има определен водещ симптом, по който се откроява. Най-общо обаче салмонелозата протича с висока температура, повръщане, диария, остра болка в мускулите и в стомаха, силно главоболие. Понякога в начален етап заболяването може да наподобява грип.

Колкото по-бързо предприемете мерки, толкова по-лесно ще се отървете от салмонелите в организма. В повечето случаи при възрастните заболяването отшумява до 1 седмица, а при децата - до 10-12 дни. Ако е хваната в ранен етап, салмонелозата не се нуждае от хоспитализиране. Лекарите предписват антибиотици и витамини, които да стабилизират организма, назначава се и специална диета, като основната цел е тя да се справи с обезводняването.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?