Следвайте ни

Съгласни ли сте? Издигат 85-метров кръст на Младежкия хълм

viber icon

Огромен кръст ще се издигне на Младежкия хълм, ако Общината и гражданите одобрят идеята на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“. Тя е резултат от многогодишни  проучвания за историята на тепето. Различни източници твърдят, че на върха на Джендема е имало мраморна фигура на Аполон.  Според исторически сведения на същото място по-късно е била изградена християнска базилика. 

Хълмът от хилядолетия е бил място за поклонение. Затова той е естествено място за издигането на православния кръст. Според идейния проект той ще бъде с внушителната височина от 85 метра. Вечер, когато ще бъде осветен, кръстът ще се вижда от всички квартали на града и дори от далечните постъпи към Пловдив. 

Още преди да е представен официално обаче, проектът се приема с резерви в различните гилдии. Архитекти изтъкват, че кръстът е прекалено висок. Те правят сравнение със статуята на Христос в Рио де Жанейро, Бразилия. Тя е висока 39,6 м, а разтегът на ръцете на Божия син е 28 м. Монументът в Рио е изработен от железобетон и тежи 635 тона. 

Други специалисти дават за пример гранитната статуя на Альоша, която е висока едва 10,5 м и въпреки това се смята за твърде натрапчива.

Много творци директно заявяват, че проектът е кичозен и никак не се вписва в духа и  физиономията на най-древния жив град в Европа. 

Твърди се, че митрополит Николай е запознат с идеята, но не дал своята благословия официално. 

„Подобен проект може да бъде реализиран само след сериозно обществено обсъждане“, коментира главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (43)

Таен

Таен

04.06.2021 | 07:21

Това което сам си направи човек никой неможе да му го направи чета и не вярвам колко алчни злобни и завистливи хора има н този свят Дами и Господа ще ви напиша само едни неща и дано го проумеете В ТОЗИ ЖИВОТ ЕДИНСТВЕНИТЕ НЕЩА КОИТО СА ВЕЧНИ, ТОВА СА ТЕ ВЯРА-това е нещо към което вярваме че уш ще направиме и ще остане за поколение напред , Земя-това е земята от която ядем хляб и която един ден всички ще ни прибере , ЛЮБОВТА,-това е нещото без което човек неможе, защото имаме любов от нашите близки имаме любов от нашият спасител Исус Христос а любовта остава след поколения и поколения, защото благодарение на тази любов всички хора са на този свят И Надеждата-която не умира последна, защото всеки ден се надява човек за нещо което му е нужно Аз ви благодаря за отделеното време което проявите за да прочетете тези редчета и дано осъзнаете много неща

Отговори
0 1
Иван Вълчев

Иван Вълчев

01.06.2021 | 11:47

Тепето с височина 143 м. е на 11 км от ПИК на летище Пловдив и е точно под глисадата му. С още 85 метра ще се влезе в зоната, която трябва да е свободна от препятствия.

Отговори
2 0
Има ли значение - Против!

Има ли значение - Против!

30.05.2021 | 21:53

Това е най-голямата простотия, която някой може да измисли. Не се и съмнявам, че е от управата на гр. Пловдив. То там само идиоти и безмозъчни мекотели.

Отговори
9 0
УМЕН

УМЕН

29.05.2021 | 12:36

Трябва да има статуя на ХАН ПРЕСИЯН всякакви други римски и византийски нямат място в града защото те са укопатори дошли са тук насадили са си тяхната култура и архитектура и ние сега с нашите пари трябва да ги реставрираме едва ли не а нашите да се рушат .......

Отговори
3 0
Иво

Иво

29.05.2021 | 02:30

По-голяма глупост не можахте ли да сътворите?

Отговори
12 0
4444

4444

28.05.2021 | 21:30

Великият ни град ще заприлича на траурен парк.

Отговори
11 3
гражданин

гражданин

28.05.2021 | 19:44

Големите "бизнесмени" никога не са били лицето на Пловдив. Те по-скоро са проводници на провинциализъм и лош вкус, които съвсем не подхождат на нашия хубав град. Набиват се на очи липсата на здрав разум и чувство за мярка у тях. Така че, съветът ми към тях е да се допитват по-често до кореняците пловдивчани - естетите, интелектуалците, творците, хората с познание за историята на града и неговия дух. Това че имат пари, не означава, че имат право да се налагат над всички останали.

Отговори
14 1
стара идея на нов глас

стара идея на нов глас

28.05.2021 | 19:11

Идеята да се постави 30-метров кръст на Джендем тепе, е от 2005 г. Предложение за това бе направено от бизнесмена Димитър Георгиев към тогавашния кмет Иван Чомаков . Както „Марица“ писа, преди два дни от Сдружение „Бизнесът на Пловдив“ предложиха на върха на тепето да се издигне 85-метров кръст, ако Общината и гражданите дадат съгласие. Преди 16 г. Димитър Георгиев бе готов да спонсорира изработката на християнския символ с 10 000 долара, но идеята му не се реализира. От една страна предложението не бе внесено за гласуване в Общинския съвет, а от друга – бе посрещнато със съпротива на Българската православна църква с мотив, че канонът не позволявал изнасянето на божествени символи извън храмовете. ЗАЩО една отхвърлена преди 16 години идея пак се поставя на дневен ред, въпреки че не е срещнала одобрението нито на Църквата, нито на експертите, нито на гражданите? Бизнесмените от "Бизнесът за Пловдив" нямат ли си друга работа? Така ли разбират "устойчивото развитие" и "просперитета" на Пловдив, за които се борят?

Отговори
10 0
Живко

Живко

28.05.2021 | 18:34

Запалете кръста и ще стане съвсем като Ку Клукс Клан.

Отговори
10 0
Арх

Арх

28.05.2021 | 17:28

Статуя на Иисус, сама по себе си много по-приемлива от културна и естетическа гледна точка от този мутрешки знак за присъствие, е също неприемлива, доколкото такива традиции в православното изкуство отсъстват напълно.

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?