Следвайте ни

Сагата за склада на Сточна гара навлезе в 13-ата си година

viber icon

Комисията към Министерството на културата разглежда заявеното искане от арх. Петкана Бакалова  на тютюневия склад на Сточна гара да бъде даден статут на паметник на културата и ще се произнесе с решение.  Това заяви за "Марица" зам.-министърът Амелия Гешева. 

Управлението на сградния фонд в Тют​юневия град ще стане много по-лесно, след като  се одобри устройственият план на квартала, който трябва да подготви Община Пловдив, отбеляза  Гешева. Очаква се градската администрация да изготви плана през февруари и да го внесе в НИНКН и Министерството на културата. 

Да имаш сграда в историческата зона на Пловдив, е все едно да се намираш в тъмна стая, от която не можеш да намериш  изход. Така Пламен Моравенов, един от собствениците на злополучния склад на Сточна гара, коментира  епохалната сага с неясния статут и бъдеще на тъй наречения Тютюнев град.

Бившият склад на ъгъла на бул. "Христо Ботев" и ул. "Авксентий Велешки" не е паметник на културата, но по силата на закона попада в защитена зона, което означава, че всяка инвестиция  подлежи на съгласуване с Министерството на културата и НИНКН. Проблемът е, че най-малко 13 години за грозната съборетина без покрив, врати, прозорци и с порутени греди няма ясно и окончателно становище на МК и НИНКН дали да бъде съборена или реставрирана и по какъв начин.

Кметовете  на Пловдив и район "Централен" Здравко Димитров и Георги Стаменов сериозно се опасяват, че порутената сграда един ден може да рухне върху булеварда. Но и техните ръце са вързани, защото са задължени да чакат поредното  становище на министър Боил Банов, въпреки че през тези години институциите вече са се произнасяли - сградата не е паметник на културата и може да бъде премахната при определени условия. 

Събарянето  на най-рисковата сграда откъм бул. "Христо Ботев"  беше предприемано  няколко пъти и спирано до изясняване на  дилемата. Преди година и половина министърът на културата Боил Банов лично отпрати  багерите, докарани от собствениците  да бутат опасния имот въз основа на заповедта  на тогавашния кмет и приложената към нея документация. Увери, включително пред медиите, че  до месец ще има  становище черно на бяло какво ще се прави с имота. Отново  в МК бяха представени документи, въз основа на които в края на декември  Община Пловдив издаде разрешение за събаряне.

И тази заповед обаче  отново беше стопирана от министерството. Този път вината беше вменена на пловдивския архитект  Петрана Бакалова, която  поиска полуразрушеният склад  да бъде обявен за културен паметник. Почти един месец в НИНКН умуват дали да приемат мотивите на арх. Бакалова, или да ги отхвърлят.

Последната  „новина“ (дано да не е фалшива), оповестена от зам.-министъра Амелия Гешева на 5 януари, е, че МК ще се произнесе в рамките на 2-6 месеца за статута на имота. Ако решението се обжалва, ще минат още три години, докато  съдът се произнесе по казуса, за който вече има становище на ВАС отпреди няколко години,  че тютюневият склад не е паметник, може да бъде съборен, но при определени условия, коментира  Пламен Моравенов.

Собствениците на имота са вкарани в спирала, от която изход не се вижда.  Кои са те?

Почти целият тютюнев склад е собственост на „Транс Елгол България“ ООД  и „МЛП Корпорация“  ООД, представлявани от бизнес дамата Лиляна  Моравенова, а сега и  от сина <210> Пламен Моравенов.  Моравенови са приватизирали имота на „Булгартабак“  в края на 90-те.

Другият собственик е фирма „М6“, която притежава  няколко помещения на първия и втория етаж на ул. „Авксентий Велешки“ с площ 187,44 кв. метра, но без да има право на собственост върху земята под сградата.  Доскоро „М6“, регистрирана на името на АД на Ангелина Христова,  държеше магазини и офиси в склада, но от известно време те са затворени. В продължение на няколко  години между собствениците се води съдебен спор за имота.

Неразбориите  започват още през 2008 г., когато Моравенови  събарят покрива на ниската сграда на ул. „Авкс. Велешки“ с намерението да строят.   Момчил  Момчилов, съдружник в „М6“, сезира прокуратурата и съда.  Две години по-късно  магистратите   задължават Моравенови  да възстановят  покривната конструкция, тъй като  не е взето съгласието на съсобственика при събарянето. 

Сградата  на ул. „Авкс. Велешки“ е покрита, за разлика от тази на бул. „Христо Ботев“, чийто покрив и гредите се срутват при пожар. 

През   2015 г.  комисия  от район „Централен“  прави оглед на целия имот, предизвикан от желанието на Моравенови, които искат да инвестират в нова сграда на мястото на склада.  Според протокола складът е опасен, според документите не е паметник на културата и следва да бъде съборен. Районният кмет (тогава Георги Титюков)  издава  заповед за премахване, но тя е обжалвана в съда от представителя на „М6“ Момчил  Момчилов.  При събаряне на имота фирмата му губи бизнеса, защото не е собственик на земята.

Няколко години по-късно предварителното изпълнение на заповедта на кмета  е  спряно  от Административен съд-Пловдив, а след това и от ВАС с мотив, че на огледа за състоянието на склада не е присъствал представител на фирма „М6“.

Минават още няколко години, в които  кметът на  район  „Централен“ Георги  Стаменов се опитва  да сложи край на сагата, която според неговите опасения може да свърши с фатален инцидент, ако сградата се срути. По негова заповед за пореден път експерти правят  оглед на склада. В протокола  на комисията подробно е описано окаяното състояние с категоричното становище, че сградата е опасна.  В резултат на това НИНКН се произнася, че имотът не е паметник на културата и подлежи на събаряне. Междувременно  в отношенията между съсобствениците настъпва  затопляне.  Те  са готови да инвестират, но инициативата им е блокирана.

 

Тютюневият град  може да стане като "Капана"

Тютюневият град може да стане привлекателен за хората като "Капана", счита собственикът на склада Пламен Моравенов. Единственото, което чакат инвеститорите, е да има приет устройствен план на зоната и ясен режим на застрояване.

Културата трябва да бъде проводник, а не спирачка за инвестициите, коментира Моравенов.

 

 

Снимки: Наташа Манева 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тадао андо

Тадао андо

03.02.2021 | 16:12

Некомпетентните са само в държавните институции , какво очаквате???

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?