Следвайте ни

Сагата свърши: Общината си взима от Райфъла пазара на "Младежка"

viber icon

Пазарът на ул. „Младежка” отново ще се стопанисва от Община Пловдив, след като през другата седмица  тържището ще бъде иззето от концесионера. Години наред  то се държеше от фирма „Тика” ЕООД на Атанас Червенков – Райфъла.  

„Върховният административен съд се произнесе по делото с „Тика” в полза на общината и решението е окончателно”, съобщи кметът на район „Централен” Георги Стаменов. Той възнамерява да  поиска в градския бюджет да бъдат заделени 35 000 лева за проект за възстановяването на красивата улица с чинари, която години наред е окупирана от грозни сергии.

Идеята е на пешеходната алея да има нова настилка, пейки, кошчета за смет и атракции за деца, а в единия край да се обособи пазар за земеделски производители със съвременни търговски обекти, разказа Стаменов. Според районния кмет, ако тази година се подготви проект, през 2021 г. той би могъл да се реализира. 

Сагата с пазара на ул. „Младежка” започна в мандата на кмета д-р Иван Чомаков, когато беше обявен конкурсът за концесия. Договорът с „Тика” ЕООД беше подписан на 29 януари 2003 г. за срок от 20 години. Концесионерът се задължаваше да представи проект за реконструкцията на пешеходната алея и тържището. Експертният съвет за устройство на територията, чийто председател тогава беше главният архитект Емилия Божков, отказа да одобри проекта на „Тика” с мотив, че се разминава с офертата и договора, и го върна за корекция. Червенков отказа. През 2004 г., след изтичането на срока за съгласуването на проекта кметът е издал заповед за изземване на имота. Концесионерът  я обжалва и на 19 май 2004 г. заповедта беше спряна с определение на Окръжния съд.

Оттогава се точат съдебните дела между Община Пловдив и концесионера. Преди време  ВАС се произнесе, че  концесионерът трябва да внесе проект, но той отново не си е спазил срока. Общинският съвет взе решение за прекратяване на договора, но Червенков пак го обжалва. През 2015 г. от Община Пловдив бяха обявили, че  печелят в съда, обаче спорът продължи.  През годините  от „Тика” са внасяли в бюджета годишните вноски в размер на 130 000 лева, като в същото време са събирали и наемите от търговците.

Пазарът е в плачевно състояние. Сергиите са овехтели и покрити с найлони и чергила, повечето от масите нямат наематели, а павилионите масово са затворени. Търговците чакат общината да си върне пазара, а живеещите в квартала се надяват час по-скоро да имат нормална пешеходна алея. 

След края на сагата тържището трябва да се върне в активите на ОП "Общински пазари". Предприятието обаче в момента е без шеф, след като през декември директорът Стефан Султанов напусна.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иван

22.01.2020 | 18:21

Водолаза да остане!

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?