71
Следвайте ни

Сагата продължава: Обявиха нов конкурс за двама в Съвета на директорите на Летище Пловдив

viber icon

Министерството на транспорта стартира поредна процедура за избор на двама членове -представители на държавата в Съвета на директорите на „Летище Пловдив“ ЕАД. До ситуацията се стигна, след поредица рокади на аеропорта. Както „Марица“ писа Пламен Спасов, който бе сред спечелилите конкурса за независим член, сега е назначен за и.д. директор на аерогарата. Той зае мястото на кап. Андрея Андреев, който преди седмица хвърли оставка. Дългогодишният пилот и екс шеф на летището открито възропта срещу провежданата от държавата политика в областта на гражданската авиация и въздушния транспорт и налагането от Министерството на транспорта участие на некомпетентни хора в управлението на дружеството, визирайки Владимир Зайков. 

Същият бе избран за член на Съвета на директорите, но опонента му в конкурса и бивш директор на летището Спас Шуман заведе дело, тъй като оспорва резултатите. На практика до решаването на съдебния спор, няма легитимен представител на държавата в Съвета на директорите на „Летище Пловдив“ ЕАД. Очаква се да бъде обявен конкурс и за изпълнителен директор. 

Кандидатите за сегашния конкурс трябва да отговарят на следните изисквания: Да притежават образователна степен „магистър“ за една от следните специалности: право, финанси, икономика, счетоводство и контрол, маркетинг, бизнес администрация, национална сигурност, техническа специалност. Този път от изискванията за образование не е включена специалността „педагогика“. Най-малко пет години  опит на ръководна длъжност и компетентности за ефективно управление на дружеството, са сред другите изисквания.

Конкурсът ще се проведе в две части: писмена и устна. В писмената форма кандидатите представят концепция за развитие на предприятието. Концепцията включва и стратегия за развитите на летището с фокус привличане на нови клиенти за пътнически и карго бизнес и взаимодействие с туристическата и товарната индустрии.  В концепцията кандидатът представя и приноса си към управлението на аеропорта. 

До устната част на конкурса се допускат кандидати, които са получили най-малко 20 точки. Тези, които минат първото сито, при устния изпит трябва да са подготвени на тема: „Неотложни мерки за повишаване на финансовата и оперативната стабилност на предприятието“.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?