Следвайте ни

Съдът върна на работа зам.-шефката на ДГ "Мир"

viber icon

Районният съд в Пловдив връща на работа бившата зам.-директорка на ДГ "Мир" Веселина Балджиева. Според решението на магистратите заповедта за уволнението й  е незаконна.

Както "Марица" писа, Балджиева бе назначена от директорката на учебното заведение Светлана Джаникян, около чието име избухна скандал през есента на миналата година. Преди това Балджиева отговаряше за образованието в район "Западен", но излезе в пенсия.  Назначаването й след надпревара само с още един съперник предизвика изненада в гилдията, защото детските градини по принцип не поддържат щат за зам.-директор. В епицентъра на скандала се коментираше, че е приближена на директорката Джаникян. След като шефката бе уволнена със заповед на кмета след месеци трусове в детското заведение, новият директор е съкратил щата за заместник.

Позовавайки се на чл. 344 от КТ, според който служителят има право да оспорва законността на уволнението пред работодателя или пред съда, Балджиева е подала жалба. 

От Детска градина “Мир“ пък оспорили и  поискали от магистратите да я отхвърлят като неоснователна и да признаят сключения с уволнената служителка договор за недействителен, тъй като заеманата длъжност не съществувала. 

Съдът е установил, че с посочения трудов договор страните са се споразумели, че той се сключва за неопределен период от време и че е редовен и легитимен. Към момента на сключването му е съществувала длъжността, на която е била назначена служителката.  

В крайна сметка Районният съд отменя заповедта за уволнение и възстановява Балджиева на заеманата преди уволнението длъжност. 

ДГ „Мир“ трябва да поеме адвокатски разноски в размер на 300 лв. и да внесе в полза на бюджета на съдебната власт 100 лв. 

Решението може да се обжалва пред Окръжния съд в двуседмичен срок.

Конфликтите в ДГ "Мир" започнаха в края на октомври и първите дни на ноември след жалба от родители, че 5-годишният им син е системно наказван да седи на стол, да не закусва и да мие тоалетните. На родителска среща за изясняване на позициите се стигна до обиди и закани между директорката и екипа в присъствието на родителите. Тя излезе в болнични, семействата заляха институциите с жалби и поискаха оставката й.  В крайна сметка директорката на ДГ „Мир” Светлана Джаникян бе освободена. 

Проверка на общината установи, че има пропуски в работата и на директорката, и на педагозите. И препоръча спешни мерки за подобряване на диалога и психоклимата.

 

  

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?