49

Съдът сложи край на спора за най-стария парк в Пловдив

Върховният административен съд  сложи край на дълъг спор за реконструкцията на най-стария парк в Пловдив – Дондуковата градина, която се намира до Дома на младоженците.

„Магистратите потвърдиха, че тръжната комисия e взела правилно решение за избор на изпълнител и през май можем да сключим договор“, каза за „Марица“ кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Победителят в търга за обществената поръчка, излъчен от комисията в района, е консорциум с основен участник фирма „Рестстрой“ ЕООД  от Пловдив с управител Константин Константинов. Класирането беше обжалвано от „Запрянови – 03“. Комисията за защита на конкуренцията, а след това и ВАС са отхвърлили мотивите, посочени в жалбата.

В бюджета на община Пловдив не са предвидени средства за реконструкцията и реставрация на градината, но Стаменов се надява да намери финансиране в размер на около 4 млн. лева с ДДС. Вариантите са няколко – от общинския бюджет при актуализацията в средата на годината, от държавата или по оперативна програма.

„Заложили сме Дондуковата градина в Плана за интегрирано развитие на Пловдив /ПИРО/ , въпреки че в момента няма отворена оперативна програма. Възможно е и държавата да помогне“, коментира районният кмет.

Наскоро Георги Стаменов изпрати писма до Министерския съвет и МРРБ, отделно е поканил пловдивските депутати с молба за съдействие за финансиране на няколко важни обекта в центъра на Пловдив, сред които са Дондуковата градина, Хуманитарната гимназия, зоната за отдих на  ул. „Младежка“, реконструкцията на подлеза на Чифте баня. За всички проекти има количествено-стойностни сметки и издадени строителни разрешения.

Проектът предвижда премахването на фонтаните на главната алея и изграждането на водна площ на площадчето, ново осветление, засаждане на нови дървета и храсти, ремонт на пешеходната настилка, детски площадки. Фонтаните отдавна не работят, защото дюзите са запушени.Паркът се поддържа, но алеите плачат за ремонт.

Дондуковата градина е паметник на парковото изкуство, както и Цар-Симеоновата. Това е първият парк, изграден в Пловдив сред Освобождението през 1878 г. и благоустроен от швейцарския градинар Люсиен Шевалас. Дондуковата градина е кръстена на името на генерал княз Дондуков – Корсаков, който по онова време временно изпълнявал длъжността на губернатор и бил радетел за създаването на градината.

Цар-Симеоновата градина е открита няколко години по-късно – през 1892 г., по случай Първото българско земеделско-промишлено изложение. И този красив парк е дело на Люсиен Шевалас, чийто паметник е издигнат на една от алеите.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Таня Христова

Таня Христова

23.04.2022 | 13:04

Поздравления за нашия кмет Г. Стаменов, Успех в хубавите начунания!!!!

Отговори
2 0
Милиони да има

Милиони да има

23.04.2022 | 12:02

За 4 милиона всеки иска да узмете плочките и да окоси тревата...

Отговори
2 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?