Съдът пусна Ахмед Чатаев, търсен за тероризъм

Прецедент в съдебната зала: прокурор и адвокат на една позиция


Обявеният за терорист чеченец Ахмед Чатаев, който трябваше да бъде екстрадиран в Русия, вчера бе освободен от Пловдивския апелативен съд. Магистратите отмениха решението на Хасковския съд, с което бе постановено Чатаев да бъде предаден на руските власти. Още в началото на заседанието прокурорът Мариян Попов хвърли "бомба" в залата, като заяви, че магистратите от първата инстанция са нарушили редица европейски норми и решението им нарушава Конвенцията за бежанците. Реакцията му изненада както тричленния състав на съда, който явно се готвеше за тежка битка, така и адвоката на чеченеца Веско Георгиев. Защитникът вече се


 готвеше да сезира съда в Страсбург за
нарушенията, а Чатаев се готвеше за огромни финансови претенции.
Ахмед Чатаев постави в патова ситуация българското правосъдие. Русия поиска да бъде екстрадиран заради обвинения във финансиране на терористична група. В същото време Чатаев от 2003 г. има статут на политически бежанец в Австрия, откъдето изпратиха 3 вербални ноти до външното ни министерство.
Преди седмица Окръжният съд в Хасково постанови екстрадицията на Чатаев. И на двете инстанции бяха представени писма от различни правозащитни организации, които от години следят съдбата на Чатаев, включително и от "Амнести интернешънъл".


Чеченецът бе арестуван в края на май на ГКПП Капитан Андреево на път за Турция.
 Нашите го задържали заради заповед на Интерпол
от август 2008 г., с която бил обявен за международно издирване. Руската прокуратура го обвинява, че е финансирал с близо $12 000 терористични формирования в Турция. През 2010 г. бил арестуван в Украйна, но Европейският съд по правата на човека в Страсбург не позволил на правителството да го екстрадира.


"Чатаев е инвалид 2-ра група. В руски концлагер са му отрязали ръката

и са го измъчвали с ток, горили са ръцете му с проводници",

се казва в обръщение на правозащитници от цял свят до Апелативния съд. То е подписано от шестима души - Виктория Пупко, президент на фонда "Анна Политковская", Надежда Банчик, член на "Международна амнистия" - САЩ, Давид Кудиков, писател и член на ПЕН-клуба във Великобритания, Майрбек Тарамов, директор на Чеченския правозащитен център в Швеция, Елена Маглеванная, активист на правозащитното движение във Финландия и от естонския є колега Майю Пладо.
Чатаев успял да избяга през Азербайджан във Виена, където получил политическо убежище. Там живеят двете му съпруги и четирите им деца. Според адвоката му в момента чеченецът чака още две деца от двете си жени. С какво точно се занимава Чатаев във Виена, не се знае. Той обаче има голямо влияние в чеченската общност, тъй като е заемал висок пост в едно от правителствата на Ичкерия. На 6 юли десетки чеченци се събраха пред българското посолство в австрийската столица, скандирайки "Свобода за политическия бежанец Ахмед Чатаев!" и "България да не става съучастник в престъпление!".


Според Москва обаче Ахмед Чатаев, известен и като Шатаев, финансира подготвянето и осъществяването на терористични акции в Русия.

 

През 2000 година  е ранен в ръката и стомаха в сражение между руската армия и сепаратисти


от Урус-Мартан. По данни на руското вътрешно министерство, когато Чатаев е задържан в Украйна, в мобилния му телефон са открити снимки на убити хора и инструкции за диверсионна дейност. Още тогава са направени постъпки за екстрадирането му в Русия, но Киев се съобразява с дадения му статут на бежанец и отказва репатриране.
"След раняването, вместо да бъде отведен в болница, той попада в ръцете на специалните служби. Доколкото е известно, те са го измъчвали, даже и с ток, без да обръщат внимание на тежките му рани. По-късно му ампутират ръката", пише в комюнике на правозащитната организация "Амнести интернешънъл".


Пред пловдивския съд Чатаев заяви, че няма отношение към престъпленията, в които руснаците го обвиняват, а по времето, когато те са извършени, той е бил в Азербайджан. /Марица.бг

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
1

1

06.07.2016 | 13:59

Решение № 126 от 21.07.2011г. по ЧНД № 370/2011 година на Апелативен съд Пловдив и Решение № 142 от 1.07.2011г. по ЧНД № 386/2011г., на Окръжен съд- Хасково

Отговори
0 0
lelq zara

lelq zara

02.07.2016 | 06:52

„Амнести интернешънъл” е НПОто

Отговори
0 0
бай жоро

бай жоро

01.07.2016 | 08:12

Най големият терорист е джуджето путлер, а този чеченец е борец за свобода като Ботев и Левски.

Отговори
0 0
корена на злото

корена на злото

30.06.2016 | 22:16

Казано на турски \"алсънъ\". Не съм сигурен дали го произнасям правилно, но мисля че значи пада ви се, господа от Анадола. Той прави атентати в Русия, вие го лекувате. Той за благодарност ви взривява. Оставям настрана педерастите от Гейропа, които за да водят деструктивната си политика спрямо съседката си Русия, са готови да освободят завършен убиец и терорист, те така само подчертават на коя страна са в борбата с тероризма.

Отговори
0 0
iwan

iwan

22.07.2011 | 11:46

България е една от най-силните държави в еРепублик - толкова силна, че предизвиква завистта на някои от съседите си, които се съюзиха за да ни заличат!В момента България води тежка война с ТУРЦИЯ,която много трудно удържаме..Ела, регистрирай се - ХОРАТА са най-ценният ресурс!!!" Можете да се регистрирате от http://www.erepublik.com/en/referrer/Tonny92

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?