49

Съдът поряза кмета на "Родопи" за референдума в Белащица

Ще има референдум за отделянето на Белащица от Община Родопи. Това стана ясно, след като Административен съд - Пловдив остави без разглеждане жалбата на кмет на община Родопи срещу референдума за отделянето на Белащица и присъединяването й към Община Пловдив.

През октомври, със своя заповед, областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев насрочи допитването да се проведе на 17 декември т.г сред жителите на селото с въпрос: "Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община Родопи и да се присъедини към община Пловдив". 

Срещу заповедта на областния управител обаче е постъпила жалба в съда от кмета на Община Родопи Павел Михайлов, с която се иска спиране на предварителното изпълнение на заповедта на областния управител, с която се насрочва дата за референдума.

Съдът обаче е оставил без разглеждане молбата на кмета Павел Михайлов. Съставът посочва, че искането се явява немотивирано и не може да се направи извод, че провеждането на референдум създава предпоставка за вреда на Община Родопи.

Определението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Инициативата за присъединяването на Белащица към Община Пловдив бе подета от комитет, начело с Павел Гимишев, който бе сред първите изправили се срещу кариерите в района. Мотивът за преминаването към Пловдив бе, че Белащица  има  по-големите възможности за развитие. Според Гимишев и част от жителите на селото, под крилото на Пловдив населеното място има шанс да получи повече асфалтирани улици, добър транспорт, нови детски градини и др. 

Кметът на Община Родопи Павел Михайлов пък обяви, че жителите на общината му не биха избрали присъединяването към Община Пловдив по ред причини, една от които са по-високите данъци и такси, който ще трябва да плащат.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?