44

Съдът поряза "Холсим" за кариерата над Белащица

Магистратите с две противоположни решения по становищата на РИОСВ за концесиите, издадени с едни и същи аргументи

Административният съд в Пловдив взе две противоположни решения при едни и същи казуси и при идентични доказателства по отношение на собствениците на кариерите край Белащица - „Холсим кариерни материали Пловдив АД" и „Европейски пътища“ АД.

И двамата концесионери обжалваха спирането на процедурите по ОВОС в съда.  Видно от решенията на магистратите, РИОСВ-Пловдив няма право да спира удължаването на концесията за „Европейски пътища“, но получава подкрепа да направи това по отношение на „Холсим кариерни материали Пловдив АД“.

На 14 април магистратите се произнасят по жалбата на „Европейски пътища“ АД срещу решението за спиране на процедурата по екооценка на концесията за добив на инертни материали от находище „Белащица-участък Юг“ за 25 години. То трябваше да важи до влизане в сила на административен акт на Басейнова дирекция, чрез който да бъде завършена процедурата по учредяване на санитарно-охранителна зона за два каптирани извора в Белащица.

Пловдивският административен съд отменя акта на РИОСВ-Пловдив, с който производството по внесеното от "Европейски пътища" искане за удължаване на концесията за кариерата над Белащица беше спряно. Инвестиционното предложение за използването на находището за още 25 г. беше внесено в екоинспекцията на 31 януари т.г.  През февруари от Басейнова дирекция информираха РИОСВ, че от ВиК-Пловдив са подали заявление за учредяване на санитарно-охранителна зона за два каптирани извора - "Калоян дере 1" и "Калоян дере 2". Точно те са един от аргументите на държавата, че кариерата над селото трябва да престане да съществува. Това е и причината искането на "Европейски пътища" да бъде оставено без движение. От "Европейски пътища" АД обаче обжалваха и магистратите се произнесоха в тяхна полза. Решението на пловдивския районен съд относно "Европейски пътища" е изцяло съобразено и отговаря на разпоредбите на Висшия административен съд.

На 17 май Административният съд  излиза с определение по жалбата на „Холсим кариерни материали Пловдив АД“ срещу решението за спиране на процедурата по екооценка на концесията за добив на инертни материали от находището в Белащица за 15 години. Този път обаче решението е различно -жалбата на концесионера е отхвърлена. Мотивите  на магистратите - при конкретния казус е налице законово основание за спиране на процедурата по екооценка, тъй като „при наличието на образувано друго административно производство,издаването на акта не може да стане преди неговото приключване“. Тоест необходимо е  произнасяне на директор на „Басейнова дирекция“ със становище, което да предхожда произнасянето на директора на екоинспекцията в Пловдив. Така съдът намира жалбата на концесионера за неоснователна и я оставя без уважение. 

Случаят е идентичен с този при „Европейски пътища“ АД, но води до различен изход. Това, от своя страна, хвърля в недоумение служителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите, които и в двата случая са издали становища с еднакви аргументи. 

Решенията на пловдивските магистрати могат да бъдат обжалвани във ВАС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Подлога

Подлога

22.05.2022 | 09:38

Един и същи казус, две противоположни решения, много просто, едните са си платили където трябва.

Отговори
0 0
ДОК

ДОК

21.05.2022 | 15:34

Да публикувате имената на съставите, взели съответните решения. Ще лъснат веднага "милиционерите или родата им" на съдиите. А швейцарците / Холсимм са единствените, които не побългариха принципите на работа в Европа и работещи публично, в това число и плашащо дивиденти. За тези на оня преди Гергов, Гергов и после на Благоевград / дето им взеха кеша за политиците от гроб и им умря собственика, станало от джудже, великан при Боко и Лили Павлова, нищо. Имам акции и в двете. Едните плащат нещо, българите от югозапад вече не са и публична компания. Книгите са и за тапети. Като при Ерих Мария Ремарк, в "Черният обелиск" / за четящите история, чрез литература/. Дайте имената на съдиите и НАП да им види дереджето, приход, разход!

Отговори
4 0
пичага

пичага

21.05.2022 | 15:26

Закривай !

Отговори
5 1
Драги пичага,

Драги пичага,

21.05.2022 | 15:47

Помагай, но не от РС / компа и дивана /. А на улицата, за нова "Грамада"!

Отговори
1 0
ЕДНО РЕШЕНИЕ НЕ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ  ПОЛЗА НА НАРОДА

ЕДНО РЕШЕНИЕ НЕ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ ПОЛЗА НА НАРОДА

21.05.2022 | 13:19

МНОГО ---ПАРИ,,,,,,МНОГО--БюРОКРАЦИЯ,,,,,, ГОЛЯМ ---ЛАБЕРИНТ,,,,СТАНА,,,,,МНОГО ----ЕДРИ ....ПАРИ ..ИГРАЯТ ---ТУКА,,,,, НА ВИСОКО ----РАВНИЩЕ ,,,,,СЕРИЯЛА ---ПРОДЪЛЖАВА ,,,,,НАРОДА ВИ НАБЛЮДАВА ВСЯКА СТЪПКА СЪС ЛУПА .... ЗА НАПРЕД

Отговори
8 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?