1939

Съдът отвори вратата към референдума за Белащица

Допитването може да съвпадне с местните избори

Върховният административен съд отвори вратата към референдума за присъединяване на Белащица към Пловдив. Със свое определение ВАС окончателно сложи точка на спора по жалбата на кмета на община „Родопи” Павел Михайлов срещу провеждането на допитването. Върховните магистрати потвърдиха решението на Административния съд, който прекрати делото на местния управник. И двете инстанции смятат, че кмет на община не може да обжалва решения на общински съвети в други административни единици.   

Припомняме, че през октомври 2022 година Общинският съвет в Пловдив взе решение за провеждането на допитване до населението на селото от Родопската яка. Тогава искането за отцепване от община „Родопи” бяха подкрепили 490 жители на Белащица. От ГРАО установиха, че от тези подписи валидни са само 418, а нужните, за да се стигне до местния вот, са 436.

Областният управител Ангел Стоев върна решението, а впоследствие стана ясно, че ГРАО са променили становището си и вече са зачели подписката за референдум. Така през ноември се взе ново решение за присъединяването на Белащица от пловдивския парламент. Именно това решение бе атакувано от Павел Михайлов. Междувременно Общинският съвет в „Родопи” отхвърли предложението за провеждането на референдума, но в случая се гледа становището на приемащата община - Пловдив. 

"Определението на Върховния административен съд на практика легитимира решението на Община Пловдив да приеме село Белащица в своята територия", коментира пред "Марица" областният управител Ангел Стоев. Съгласно Закона за административното и териториалното деление той ще изпрати писмо до председателя на Общинския съвет на „Родопи“ Георги Цанков. В него губернаторът ще предложи местният парламент да вземе решение за провеждането на референдум на територията на населеното място. След като станат ясни резултатите и ако те са положителни „за“ отделянето, областният управител по закон в едномесечен срок внася в Министерския съвет доклад относно исканата промяна, а МС приема решение, с което предлага на президента да я утвърди. 

"Като председател на ОбС в Родопи ще спазя закона и ще изпълня разпореденото от областния управител, но не смятам, че ще има промяна в позицията на съветниците", заяви вчера Георги Цанков. И допусна, че в един момент жителите на Белащица ще осъзнаят, че преминаването им към Пловдив няма да подобри начина им на живот, като видят разкопаните и блокирани улици в града.

"Марица" потърси и кмета на община "Родопи" Павел Михайлов с въпрос дали ще обжалва решението на областния управител, ако той разпореди провеждането на референдум. "Каквото позволява законът, ще го направя", лаконично отговори кметът. И припомни, че има още един орган, който се очаква да се произнесе, и то е по повод на течащо дознание за легитимността на подписката. Според Михайлов имало оплаквания от доста хора за допуснати нередности.

Павел Гимишев от Инициативния комитет за отделянето на Белащица пък прогнозира, че провеждането на референдума може да съвпадне с местните избори и те да се превърнат за Белащица 2 в 1. Според него така ще е и най-честно, защото тогава ще се избира кмет на общината и хората ще могат по-точно да преценят за какъв управник да гласуват, след като разберат дали е "за" или "против" преминаването на Белащица към Пловдив. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?