71

Съдът отмени ПУП-ПРЗ за строежа на 6 бетонни кули в “Южен”

Прецедент в битката срещу презастрояването на Пловдив

Първият блок от мегакомплекса на ул. "Асен Христофоров" вече е издигнат. Не е ясно какво ще се случи с мегапроекта, ако и на втора инстанция магистратите открият проблеми с издаването на документите за строителството

 

Административният съд в Пловдив отмени заповед № ОА-2177 от 29.07.2008 г. на кмета на Община Пловдив за изменение на  ПУП-ПРЗ, който предвижда жилищно застрояване в частен терен с площ 18 дка на ул. “Асен Христофоров” в район “Южен”.

С решение №812 от 2 май тази година на АС - Пловдив  Общината е осъдена да заплати 4482 лева  за разноски по делото на трима заинтересовани граждани,  обжалвали ПУП-ПРЗ. Решението може да бъде обжалвано от собствениците на имота пред ВАС, което те вероятно ще направят.

Делото беше заведено от живеещите в съседните блокове 1107 и 1111, след като инвеститорите започнаха да строят гигантски жилищен комплекс с 6 сгради по 9 етажа и с разгърната застроена площ 17 500 кв. метра.

Стартът на строителните работи беше придружен миналата година с мощни протести, организирани от инициативен комитет на живеещите и подкрепени от сдружение “Спаси Пловдив” с председател Асен Костов. В Община Пловдив беше проведена среща, на която освен граждани присъстваха и инвеститори.

Един от тях е Пламен Брънков, известен като един от най-активните продавачи на карти за бързо забогатяване с фирмата “Сейв къмпани интернешънъл" (SCI), предлагани от пасторите Светослав Петров и Станчо Рангелов. Според публикациите в медиите фирмата е  ужилила над 30 000 души преди години. По-късно Брънков се пусна в строителството. Заедно със съдружниците Ален Делянин, Асен Дурев и Николай Колев с фирма “Саут резиденс”2 той нагази в бранша, като компанията вече има реализирани строежи в Германия и България. Същата фирма е инвеститор и в огромния комплекс на ул. "Асен Христофоров".   

Първият огромен девететажен блок вече е вдигнат в груб строеж и закрива слънцето за съседните жилищни сгради, срещу което и днес протестират хората от съседните блокове.  Вторият мастодонт е докаран до втория етаж, още три са на фундамент. Говори се, че веч​е има и продадени апартаменти на зелено. Не е ясно какво ще се случи с проекта, ако и на следващата инстанция изменението на Подробния устройствен план, на база на което е издадено и разрешението на строеж в съответните параметри, се отмени.     

Бомбата със застрояването на поляната е заложена  още през 2008 г. Когато в Община Пловдив е одобрено изменението на ПУП-ПРЗ. С него вместо жилищно строителство и детска градина се предвижда високо жилищно застрояване. След корекции на плана през февруари 2022 г. от Общината е издадено строително разрешение. 

Теренът, както и много други в презастроения ЖР “Южен”, бил реституиран, а след това продаден на инвеститори. На срещата с главния архитект Димитър Ахрянов Пламен Брънков каза, че са намалили височината на комплекса от 45 метра, или 16 етажа, на 28 метра и съответно - 9 етажа. А на живеещите заяви, че ако не са съгласни, да заведат дело. И те го заведоха.

Административният съд намира няколко противоречия в ПУП-ПРЗ и разминаване между графичната и текстовата част, става ясно от решението.

От приетата по делото тройна експертиза се установи, че изменението на плана е предприето от собствениците на имота, но засяга и съседния имот - на хората, които го обжалват. Фактът, че те притежават идеални части от сгради, разположени в УПИ, ги легитимира като заинтересовани лица и е следвало да се получи съгласието на тези лица.  По делото обаче не са представени доказателства, че това условие е изпълнено. Следователно е извършено съществено нарушение на законовите изисквания, което е самостоятелно основание за отмяна на оспорения административен акт, посочва се в решението на съда. 

Експертизата констатира още, че с изменението на ПУП-ПРЗ  са образувани два нови УПИ I - компл. жил. стр. (на запад и на изток), но с проекта в графичната част, одобрен със заповед, те са образувани от УПИ I - комплексно жилищно строителство 40, 46, 41, 42, 47, 48, 13 и 6, УПИ I - комплексно жилищно строителство, означени като два отделни УПИ, а всъщност са един УПИ. С образуването на УПИ II - 53, 54, жилищно и обществено строителство, е прекъсната връзката между УПИ I -  40, 46, 41, 42, 47, 48, 13 и 6, и УПИ I - комплексно жилищно строителство, от което следва, че е дублиран римският номер "I" и се явяват два УПИ I. В Плана на регулации  е променена зона „Жг" в „Жк", но зона „Жг" не е зачертана. За УПИ I - компл. жил. стр. (в западната част на кв. 4) не е записана устройствена зона. Неправилно са отразени устройствени зони и техните контури.

Съдът намира, че в случая е налице несъответствие с предвижданията на ОУП относно предвидената зона „Ц" за УПИ I - комплексно жилищно строителство.  "Обещахме, че ще спечелим тази битка за хората от квартала и за Пловдив, който продължава да се презастроява безогледно. В началото никой в Общината не погледна сериозно на проблема, но след решението на Административния съд и инвеститорите, и администрацията ще разберат, че имат сериозен проблем", коментира пред "Марица" Асен Костов. Той е убеден, че при издаването на документите са направени редица компромиси, с което се цели да се увеличат параметрите на застрояване в противоречие със ЗУТ. Според Костов отмяната на ПУП с решение на съда е прецедент в Пловдив, а делото може да се окаже ключово в по-нататъшната битка срещу презастрояването на града. 

 

Снимки Наташа Манева

 

Оцени новината

Оцени новината
4.4/5 от 12 оценки
4.4/5 от 12 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
18 коментара
Тиквата в колежа гледаше като бай Тошо на пленума

Тиквата в колежа гледаше като бай Тошо на пленума

25.05.2023 | 10:30

Неадекватен!

Отговори
1 0
В  Кючука Язов и Тунтова са помияри и боклуци

В Кючука Язов и Тунтова са помияри и боклуци

25.05.2023 | 08:53

Гешев главния прокурор го каза!

Отговори
1 0
Къде са булевардите в Кючука

Къде са булевардите в Кючука

25.05.2023 | 08:48

Язов и Тунтова да кажат!

Отговори
1 0
Гешев почвай ги ...

Гешев почвай ги ...

25.05.2023 | 08:42

Тиквата, Тотев, Димитров и така нататък ...

Отговори
1 0
Никога вече кметове от Герб

Никога вече кметове от Герб

25.05.2023 | 08:38

Унищожиха "Южен" мръсниците!

Отговори
2 0
Лимбо

Лимбо

21.05.2023 | 10:50

В едно отношение познаха комунистите - живота ни е пехливанлък и постоянно нащрек

Отговори
3 1
Ончо

Ончо

20.05.2023 | 18:22

Шутове в гъ за на всички протестъри

Отговори
4 16
Протест

Протест

20.05.2023 | 09:00

Защо изобщо е трябвало да се строи, като от самото начало е имало протести?! Уволнение на цялата виновна бюрокрация!

Отговори
22 3
Пловдивчанин

Пловдивчанин

19.05.2023 | 08:24

Какво ще кажете за кооперацията на Костов застроена на 110 процента без нито едно парко место на ул Сава Муткуров на кръстовището на Герджика

Отговори
17 3
коста

коста

18.05.2023 | 13:38

Някой хора нямат наяждане..като Асен Дурев и Николай..Ама и те са хора

Отговори
22 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?