Следвайте ни

Събраха 20 000 лева от екоглоби през май

viber icon

Близо 20 000 лева са събраните суми от РИОСВ-Пловдив по наложени глоби и санкции през май.

Експертите са извършили 171 проверки на 151 обекта, 96 от които планови и 75 - извънредни. В рамките на проведения контрол са дадени 27 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Екоинспекцията реагира на 35 сигнала, получени на „зеления телефон“, както и на 10 писмени жалби.

 За констатирани административни нарушения на Закона за опазване на околната среда и специалните екологични закони експертите на РИОСВ са съставили 6 акта. Три  от тях са за установени нарушения на Закона за управление на отпадъците – за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, за допускане на замърсяване и за неподадена информация в РИОСВ-Пловдив относно извършен трансграничен превоз на отпадъци. Два акта са наложени на собственик на птици, който не ги е регистрирал в законоустановения срок след придобиването им и така е нарушил Закона за биологичното разнообразие. Акт е съставен и на дружество за нарушения на Закона за водите в цех в с. Кадиево, общ. Марица.

Директорът на институцията е издал и 3 наказателни постановления. Те са за незаконно притежаване на защитени видове птици и за заустване на отпадъчни води в повърхностен воден обект без издадено разрешително.

Засилена контролна дейност има и върху защитените територии и зони – извършени са деветнадесет планови проверки на защитени територии, от които седемнадесет са на резерват „Червената стена“ по утвърдени маршрути, една е на  поддържан резерват „Изгорялото гюне“ и една проверка - на защитена местност. Две са проверките на защитени зони от мрежата „Натура 2000“. При извършения контрол не са установени нарушения на Закона за защитените територии,  Закона за биологичното разнообразие и на режимите и забраните, посочени в заповедите за обявяване. След получени сигнали по „зелен телефон“  са  изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора два щъркела и костенурка.

   

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дии

Дии

10.06.2021 | 18:48

Браво! 20 000 много ли е или други месеци могат и повече? Някакси не става ясно от статията. Също така да напишат и колко човека работят, при средна заплата еди каква си, плюс разходи за офиси и коли и накрая да не излезе че тази иначе полезна служба е само и единствено разход? Службичка да ти мине стажа и да докреташ до пенсия.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?