Следвайте ни

Събарят ли опасния склад на Сточна гара - министър Банов решава след Нова година

viber icon

Министърът на културата Боил Банов ще каже след Нова година тежката си дума дали да бъде съборен опасният тютюнев склад на Сточна гара в Пловдив, който всеки миг може да се срути върху колите и пешеходците.  В Пловдив очакват Банов да пристигне на 5 януари, ако някакви други ангажименти не му попречат, тъй като лично на място държал да види  старата сграда на ъгъла на бул. „Христо Ботев” и ул. „Авкс. Велешки”. 

Както стана ясно, от Община Пловдив е издадена заповед за събаряне въз основа на документацията, съгласувана с НИНКН.  Премахването на страховитата развалина беше насрочено за края на декември, но се отложи за след Нова година.

Собствениците на склада са разчистили двора, за да го подготвят за техника, докаран е и багер. Готови сме и чакаме окончателното разрешение за демонтаж, каза за „Марица” Пламен Моравенов, който преди една година и половина беше струпал машини на бул. „Христо Ботев”, за да бута руините, но министърът отмени тогава заповедта. 

Сагата с опасния склад продължава от години, а в общината и в район „Централен” сериозно се опасяват, че може да стане трагична злополука, защото стените на сградата се държат на косъм. Таван, прозорци и врати отдавна няма, гредите са рухнали, оградата отвън е килната настрани, а на места липсват цели пана. Гледката е покъртителна и зловеща.

Първата заповед за събаряне беше издадена от „Централен” още през 2015 г., но  беше обжалвана от  собственичката  на магазина в партера  - фирма „М6” АД  на Ангелина Христова. Върховните съдии постановиха, че складът  не е паметник на културата, може да бъде съборен, но след становището на НИНК, тъй като попада в историческата зона  на града Филипопол – Тримонциум  и по взаимно съгласие  на собствениците.  По-късно  собствениците подписаха споразумение и оттогава чакат да им се разреши премахването на сградата. 

Снимки Наташа Манева

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Кинти минти

Кинти минти

29.12.2020 | 21:08

и не "дали" а Кога!

Отговори
3 0
Стоичков

Стоичков

29.12.2020 | 19:15

Банов,още ли го чакате да се произнесе по казуса?Не му стигна година и половина и мандата си мина,може да го отложи за следващия министър.Каквото можаха взеха от"тютюневия град",сега е време да"дойдат багерите",че терените в центъра свършиха.

Отговори
8 3
Интерес

Интерес

29.12.2020 | 22:31

Не знам кога и как ще се произнесе Банов, обаче ако сградата се окаже паметник на културата,би следвало да се търси сметка на собственика за състоянието и-така е редно, но най-вероятно ще е платил достатъчно където трябва, това да не е така. През това време всичко е наред и като съборят всичко, всички ще са щастливи и удовлетворени... Реалност в Столицата на културата- няма виновни и няма наказани

Отговори
4 1
ами то има закони

ами то има закони

29.12.2020 | 18:15

Ами то си има закони за историческите сгради, но няма кой да ги чете и спазва. Имат така да се каже "пожелателен характер", както личи от практиката. Министърът ту спира, ту пуска багерите. След 30 години видяхме що е то културна политика по европейски - частният интерес над обществения.

Отговори
9 2
Гого

Гого

29.12.2020 | 18:12

Какъв тютюнов "град"? Израснах и остарях в града и сега научих за него! Ако е било нещо ценно отдавна да е станал частен. Общината трябва да спечели от терена. Стига превземки за тез хамбари!

Отговори
11 4
Гого

Гого

29.12.2020 | 18:03

Палежите ще продължават. Собствениците видяха, че става...с малко търпение, в случая 4-5 годинки и готово! Следващият мастодонт ще изникне в Тютюневия град...не без помощта на кметове и общински съветници. Да живеят клошарите! Колкото до 2 -етажния кашон, похлупил Голямата базилика, който трябваше да е 1-етажен, за да не закрива наистина красивата сграда на католическата църква, какво да кажем? Просто едни пари трябваше да бъдат "усвоени", няма значение красиво ли е, грозно ли е...

Отговори
16 2
Палежи

Палежи

29.12.2020 | 22:39

Пък и ако се чете между редовете, май собственикът си е направил труда да си осигури ПР във вашия вестник, надлежно обяснявайки колко е опасна сградата, но не става ясно защо се е превърнала в опасна и какво е направил той, за да се погрижи за безопасността на хората, преминаващи покрай нея, освен да я огради, естествено? Как я е укрепвал през годините и как се е погрижил? Това си е интересен въпрос, по-интересен от тово КОГА ще я съборят най-сетне и как ще си измият ръцете за безхаберието си.

Отговори
3 2
пари,пари....

пари,пари....

29.12.2020 | 17:30

Какво става с ТЮТЮНЕВИЯ ГРАД ? Едни складове ги "запалиха" клошари ! Други ги оставиха на природата ! Дали няма да се появи едно ново чудовище като при Голямата базилика ?

Отговори
14 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?